NOVE MJERE SMIRIVANJA PROMETA U VIŠKOVU

3. svibnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

trafic auti gužva prometVIŠKOVO – Posljednja u nizu mjera smirivanja prometa kojom se podiže razina sigurnosti u prometu prije svega pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu u Viškovu je završena ovih dana kod zgrade Općine. Na izrazito frekventnom pješačkom prijelazu pojačana je rasvjeta te je dodan još jedan znak za pješaka opremljen bljeskalicom. Mjere smirivanja prometa u proteklim su mjesecima uvedene na nizu lokacija u naseljima gdje je za to izražena najveća potreba. Tako su na dvije lokacije – u samom središtu Viškova kod crkve Svetog Mateja te u naselju Sroki postavljeni led treptači i bljeskalice koje upozoravaju vozače na nailazak pješaka. Još jedna mjera smirivanja prometa i povećanja sigurnosti svi sudionika u prometu uvedena je u naselju Marčelji gdje je postavljen radar koji vozače upozorava na brzinu kretanja. U pogledu povećanja razine sigurnosti u prometu uskoro kreće sanacija važnog raskrižja kod skretanja za Vrtače gdje će se na privozima raskrižju izgraditi nogostupi, novi pješački prijelaz te definirati nove pozicije autobusnih stajališta u što će Općina uložiti 550 tisuća kuna. Sveukupno je u mjere smirivanja prometa u proteklih godinu dana uloženo milijun kuna.

„Jedan od prioriteta u našem radu je kontinuirano unaprijeđenje postojeće i izgradnja nove prometne infrastrukture. U planiranju mjera smirivanja prometa posebnu pozornost dajemo uvođenju mjera u blizini odgojno-obrazovnih ustanova te na lokacijama oko kojih ima većih pješačkih zona koje služe za svakodnevnu pješačku komunikaciju. U prometnom segmentu rekonstruirano je niz raskrižja koja su izvedena kao kružna čime je smanjena brzina kretanja vozila i povećana sigurnost pješaka u prometu. Kontinuirano se u zonama gdje su djeca pojačano prisutna, a primarno kod igrališta, dječjih parkova i sličnih prostora provode mjere smirivanja prometa i to korištenjem raznih suvremenih tehničkih mogućnosti i građevinskim intervencijama u prostoru. Tako smo primjerice dodatno osvijetlili pješačke prijelaze postavljanjem novih rasvjetnih tijela na postojeće stupove javne rasvjete poput pješačkog prijelaza između Trga na Brege i skretanja za groblje.“, ističe općinska načelnica Sanja Udović. 

Isprojektirana su i 22 nova prometna rješenja u većini viškovskih naselja. Ovih je dana završen postupak javne nabave za izvođenje radova i uvođenje novih mjera na nekima od potrebnih lokacija te će ovih dana početi i radovi. Do kraja godine izvest će se mjere smirivanja prometa kod novog vrtića i zgrade Stare škole Marčelji, neposredno u blizini dječjeg vrtića Viškovo te na cesti prema Jugima. Mjere će se u ovoj fazi uvesti i u  Blažićima, a isto će se raditi i u Donjim Srokima, u Širolima i/ili Stuparima. Mjere uključuju ograničenje brzine, postavu horizontalne i vertikalne signalizacije, uspornika (ležećih policajaca) te izvedbu umjetnih izbočina od asfalta. 

(kv)