NOĆ MUZEJA U CRIKVENICI

31. siječnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Noć muzeja '20 u muzeju Grada Crikvenice

Posljednji petak u mjesecu siječnju već je godinama rezerviran za najpoznatiju muzejsku manifestaciju.

Punih petnaest godina muzeji se svojim programima i aktivnostima uključuju u ovo događanje koje privlači tisuće posjetitelja koji, u nešto drugačijoj atmosferi, otkrivaju što se sve nalazi iza širom otvorenih muzejskih vrata.

Muzej Grada Crikvenice koji je nedavno napunio punih deset godina postojanja dio je ove manifestacije od 2010. godine. Te prve godine bio je gost Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ali već iduće godine Noć muzeja organizira u svom prostoru.

Ove godine kao glavna tema Noći muzeja istaknute su velike obljetnice hrvatskih muzeja, a i mi smo se, kroz našu izložbu, dotaknuli nekih važnih obljetnica koje su uvelike utjecali na stanovnike ovog kraja.

Izložba “Prva na Jadranu” posvećena je 60. godišnjici puštanja u promet prve trajektne linije na Jadranu, između Crikvenice i Šila na otoku Krku. Osim priče o prvom trajektu, izložba obrađuje i druge teme kao višestoljetnu povezanost kopna i otoka, razvoj linijskog parobrodarskog prometa u Primorju, izgradnju crikveničke luke. Izložba je nastala u suradnji s kolegama iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Druga izložba zanimljivog naziva „Ljubavna“ krije priču o gradnji najpoznatije crikveničke turističko-planinarske šetnice romantičnog imena Ljubavna cestica ili Jubavni putić, kako su ju nekad nazivali domaći ljudi. Izgrađena sredinom 1930-ih, Ljubavna cestica dio je velike, i za danas napredne, ideje povezivanja šumarstva, turizma i planinarstva u jedinstvenu cjelinu koju je zamislio Ante Premužić.

Muzej Grada Crikvenice otvoren je za posjetitelje od 18,00 do 23,00 sata a glazbeni program koji je predviđen na otvorenom, u Preradovićevoj ulici, održat će se od 18,00 do 21,00 sat. Nastupa mlada i talentirana kantautorice iz Crikvenice Mirna Škrgatić te ženski duo Kokonut iz Rijeke.