HNK IVANA pl. ZAJCA: BURIĆ IZNIO NETOČNOSTI

13. srpnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

RIJEKA – Burna sjednica Gradskog vijeća koja će vjerojatno ući u anale političkog besmisla potakla je čelnike Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca na reagiranje na izjave gradskog vijećnika Hrvoja Burića

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

U skladu s člancima 40. i 41. Zakona o medijima objavljamo ispravak informacije odnosno odgovor Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca na optužbe gradskog vijećnika Hrvoja Burića što ih je iznio tijekom rasprave na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke 11. srpnja 2019, a objavljene su u izvješću sa sjednice na portalu Grada Rijeke  istoga dana, a potom ga prenijeli i neki portali.

Naime, kako je navedeno u spomenutom izvješću, Hrvoje Burić tom prigodom „podsjetio je kako je svojedobno razgovarao s Blaževićem o angažmanu dirigenta Ville Matvejeffa, čiji je honorar te godine bio preko milijun kuna“.

Riječ je netočnom navodu jer niti je Burić ikada razgovarao s intendantom HNK Ivana pl. Zajca Marinom Blaževićem, a još važnije, niti je glavnom gostu-dirigentu orkestra Opere riječkog „Zajca“  Villeu Matvejeffu ikada, tijekom bilo koje godine njegova angažmana, isplaćen honorar u visini od milijun kuna.

Hrvoje Burić

Hrvoje Burić

Točno je, naime, da je temeljem svog službenog zahtjeva za ostvarivnjem prava na pristup informacijama  2016. godine, Hrvoje Burić dobio uvid u dokumentaciju „Zajca“ odnosno stvarne iznose honorara Villea Matvejeffa. Tada je Hrvoje Burić mogao doznati i da je tijekom tri godine, 2014., 2015. i 2016., maestro Ville Matvejeff za cijeli niz programa u kojima je sudjelovao kao dirigent, pijanist i čembalist, ostvario honorare u ukupnom netto iznosu 516.995,60 kuna, a što pak u bruttu iznosi 626.661,40 kuna.

Ti su njegovi nastupi uključivali 7 opernih premijera, 16 repriza, 5 koncerata s ukupno 59 izvedenih skladbi (simfonijskih djela, koncerata za solistički instrument i orkestar, uvertira i arija).

Za usporedbu, brutto plaća šefa dirigenta tijekom tri godine u „Zajcu“ bi iznosila oko 660.000 kuna.

Naravno, sredstva za honorare riječki HNK uvelike osigurava iz vlastitih prihoda dočim se sredstva za plaće osiguravaju iz proračuna Grada Rijeke, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Promidžba i odnosi s javnošću HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.