NIŠTA OD DOČEKA NOVE GODINE U RIJECI? ADVENT ISTO UPITAN?

3. studenoga 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

docek-nove-godine-diljem-hrvatske-thumbnail-ffe8e6290e254d1925bf17484a382999_view_articleRIJEKA – Neformalno se doznaje da doček Nove u Rijeci “visi o nit”, a ni s Adventom stanje nije puno bolje. Korona-mjere već su presudile brojnim događanjima i sasvim je izvjesno da će se slično desiti u mjesecima koji dolaze. Stožer Istarske županije već je dao obavijest o zabrani održavanja adventskih događanja i dočeka Nove godine, Slovenija i ostale nama okolne zemlje već su u lockdownu. Ali u Rijeci poruke su sasvim druge. Usprkos situaciji u Rijeci već su puštene informacije i najave o održanju Adventa i doček Nove. Točno kako nije će sve to izgledati nije pojašnjeno. Ali to kao da gradsku upravu ne zanima. Ona se ponaša kao da se korona nje ne tiče, ali po svemu sudeći to je samo privid.

Nesuglasice u Gradu?

Naš sugovornik, inače zaposlenik u Gradu Rijeci koji je želio ostati anoniman, rekao nam je da je nedavno u Gradu izbile nesuglasice oko ovih događanja. Gradonačelnik navodno inzistira na Adventu i dočeku Nove dok ga je više osoba pokušalo odgovoriti, čak i neki članovi SDP-a, barem od dočeka Nove. Kako se doznaje većina smatra kako je to potencijalna epidemiološka bomba za Rijeku što žele izbjeći s obzirom na skori dolazak lokanih izbora. Naš sugovornik nam navodi da gradonačelnik Obersnel “popušta” po pitanju dočeka Nove ali Advent bi trebao biti reduciran na adventske kućice uz minimalan glazbeni program.

Gradina ide

“Lako je najaviti štogod želite, ali što tada? Ako bude stanje kao što je sada sve što se govori nije u okvirima epidemioloških mjera. Može se postaviti sastav na Korzu, neka svira, ali kako ćete osiguravati razmak među ljudima za doček? Nikako”, navodi naš sugovornik. “Za sada su u Gradu suglasni da kućice u Gradini idu, i kućice u centru Rijeke, ali to je to. Puno lampica i nešto štandova.”

Klizališta sigurno nema – ono nikako ne može zadovoljiti epidemiološke mjere

Naš sugovornik ipak smatra da nitko neće ići u svjesno kršenje epidemioloških mjera, ali se treba jasno reći tko je za što odgovoran.

“Svi žele imati štand i zaraditi ali nitko na sebe ne želi preuzeti rizik. Neki ugostitelji su rekli da žele štand ali ako se što desi oni nisu krivi. Grad je odgovorio da on ništa na sebe ne preuzima. Razgovara se o zarazi kao ping-pongu”, navodi. “Tu nažalost ima i politike.  Neki gradovi pod svaku cijenu žele sve jer misle da će ih tako birači više nagraditi.”

Na pitanje oko klizališta odgovara: “Kakvo klizalište? To bi bilo ludo u ovoj situaciji. Za koga ako na njemu ne smiju biti ljudi?” Po njemu Advent i doček Nove u Rijeci “vise o nit” a sve će na kraju presjeći nacionalni stožer.

(I.R.)