NEISKORIŠTEN TURISTIČKI POTENCIJAL? – CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM

2. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska

65239477_26-688x230KVARNER – Rimski obrambeni sistem Claustra Alpium Iuliarum jedan je od lokaliteta iznimne povijesne i znanstvene, ali i turističke vrijednosti koji još uvijek nije dovoljno poznat.

Zahvalom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te kustosice i arheologinje Ane Golja, koja se već godinama bavi Claustrom Alpinum Iularium, ova tema polako pronalazi sve veći broj zainteresiranih.

“Postoji dokumentarac o Claustra Alpium Iuliarum Udruge Žmergo i Ukus!, tu su radionice za djecu, dramska predstava te degustacija rimske hrane i pića. Sav program je besplatan”, navodi Golja nakon nedavnog programa koji je održan u Rijeci.

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum, kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

(kv)