NAPOKON – RIJEČKA ZASTAVA, RIJEČKA TROBOJNICA SE VIJORI NA TRGU RIJEČKE REZOLUCIJE

6. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

 

Riječka trobojnica ponosno na Trgu riječke rezolucije

Riječka trobojnica ponosno, nakon gotovo 100 godina, na Trgu riječke rezolucije

RIJEKA – Nakon što je riječka trobojnica postala svečana zastava Grada Rijeke iznova se ovaj simbol grada, gotovo nakon sto godina vijori na Trgu Riječke rezolucije (Piazza della Risoluzione fiumana)!

Podsjetimo, nedavno je Gradsko vijeće Grada Rijeke sa 21 glas ZA, 7 PROTIV i 2 SUZDRŽANA, izglasao povijesnu riječku trobojnicu svečanom zastavom.

Od kraja Drugog svjetskog rata Rijeka je izgubila kao službene simbole svoju trobojnicu i grb s orlom. Zamijenile su ih razne nove verzije službenih zastava koje ipak među ljudima nisu uspjele zamijeniti prave simbole Rijeke. Tek će se tijekom devedesetih i dvijetisućitih polako grb Rijeke s orlom vratiti u službenu upotrebu, vratit će se i na Gradsku uru, ali trobojnica je još na čekanju.

Mnogi su se pitali zašto trobojnica, ova prava riječka zastava, sada napokon nije postala službena, a odgovor je u tome što službenu zastavu mora potvrditi Ministarstvo uprave koje se dosad – već desetljećima – pokazalo nesklono prema njoj. razlog je isključivo političke naravi pa su tako svi dosadašnji pokušaji Rijeke ostali neuspješni. To je usto razlog zašto Rijeka danas ima jednobojnu službenu zastavu s orlom “u jaju”.

No, kako svečanu zastavu ne treba potvrditi neko državno tijelo (već je dovoljno Gradsko vijeće) odlučeno je da se učinit taj iskorak – i tako je Rijeka napokon (barem kao svečanu) dobila svoju zastavu natrag!

Bilo je onih koji su smatrali da ova zastava zapostavlja Sušak, jer u vrijeme kada se koristila nije obuhvaćala taj dio grada. Ali to nije ispravno razmišljanje. Danas ova zasvava obuhvaća i Sušak tako da je danas to i njegova zastava. Također, da je Sušak također imao svoju zastavu (imao je samo grb, bez zastave) i tu bi se zastavu uzelo za svečanu. Stoga se Sušak nema što osjećati uskraćeno, jer ovime dobiva cijela Rijeka – a Sušak je dio Rijeke.

Sve u svemu veliki iskorak naprijed za identitet Rijeke i prihvaćanje vlastite povijesti grada.  (kv)

rijeka zastava