NAPOKON – DRAMALJ DOBIO SVOJU MONOGRAFIJU

21. listopada 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Predstavljena je monografija “Dramalj” autora Sanje Škrgatić i Anđelka Manestra

DRAMALJ – Monografija je predstavljena u Hrvatskom narodnom domu u Dramlju, a Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić knjigu je izdao u suradnji s riječkom izdavačkom kućom “Glosa”. Monografiju su uz autore predstavili recenzent i arheolog Ranko Starac te Ksenija Čulina iz izdavačke kuće.

“Premda će se nekima možda učiniti pomalo pretjeranim i pretencioznim izdavanje monografiije o jednom tako malenom mjestu kao što je Dramlj, koje veličinom i brojem stanovnika jedva nadrasta pojam sela, izdavanje knjige ovoga tipa ipak nam se činilo veoma opravdanim”, rekla je autorica Škrgatić dodajući da se Dramalj uglavnom spominje kao turističko mjesto, a činjenica je da Dramalj ima bogatu povijest.

Autorica je istaknula da mala mjesta poput Dramlja nisu čuvala službenu dokumentaciju, što je otežavalo pisanje monografije. Pomogli su dokumenti svećenstva koje je neredovito bilježilo povijest Dramlja. Najpedantniju dokumentaciju vodila je Austro-Ugarska.

Monografija je ispravila “nepravdu”. Naime, dosad se malo objavljivalo o starijim dijelovima mjesta, crkvi sv. Jelene, a nešto više o recentnim istraživanjima paleontološke prošlosti na lokalitetu dramaljske jame Vrtare. Monografija nudi mnoštvo zanimljivosti, od prve nogometne lopte do ljepotice Mice, prve izabrane miss Svete Jelene 1928. godine.
Recenzent Starac je iznio zanimljivost da su se tek na kraju uskočko-mletačkog rata, početkom 17. stoljeća, stvorili uvjeti za stalno naseljavanja Dramlja. Do tada je život uz more bio opasan zbog stalnih navala gusara i ostalih osvajača s mora. Tada je Dramalj, u potrazi za boljim životom, naseljavalo nagomilano pučanstvo iz Vinodolske doline.
Dragi moji Svetojelenci, započeo je autor Manestar i otkrio kako se počela pisati monografija. Kad je škola slavila 100 godina, ravnatelj škole Ivan Gašparović me zamolio Manestra da napišem tekst o 100 godina škole. Prije 20 godina predstavili smo knjižicu koja je bila jezgra današnje predstavljene monografije.
Prvi primjerak monografije autorica Škrgatić darovala je Gradu Crikvenici u znak zahvale za financiranje knjige. Prvu monografiju preuzeo je predsjednik gradskog vijeća Josip Friš.
Predstavljena je i knjižica “Svetojelenske štorije” koja kroz billješke triju Svetojelenki vraća čitatelje u povijest Dramlja. (kv)