Najavljeno 1. Europsko prvenstvo za juniore u umjetničkom plivanju i Comen cup

9. rujna 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na Bazenima Kantrida, od 9. do 12. rujna održat će se 1. Europsko prvenstvo za mlađe juniore u sinkroniziranom (umjetničkom) plivanju i Comen cup – mediteranski kup u umjetničkom plivanju koje će okupiti mlade plivače od 13 do 15 godina.

Organizaciju natjecanja u kojima će se natjecati plivačice iz 21 države, odnosno iz 20 europskih zemalja i Izraela, Rijeci je dodijelila krovna europska organizacija za vodene sportove LEN.

Otvorenje natjecanja održat će se u četvrtak, 9. rujna s početkom u 18 sati na Bazenima Kantrida, a zbog trenutne epidemiološke situacije natjecanje se održava bez publike.

Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac istaknula je kako je organizacija ovako velikog natjecanja za vrijeme pandemije bila izuzetno zahtjevan posao, ali kako su u tome uspjeli. „Želim ovom prilikom zahvaliti Gradu Rijeci, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Autotroleju na velikoj pomoći prilikom organizacije. Ovo se natjecanje održava u takozvanom balonu što znači da sve natjecateljice kao i članovi njihovim timova imaju što manje kontakata s ljudima izvan natjecanja i po tom pitanju smo poduzeli najviše što smo mogli. Djelatnici Nastavnog zavoda su nam izašli u susret, nakon što su svi sudionici testirani prilikom dolaska, testiranje će se opet obaviti u petak ili na Bazenima ili u hotelu. Isti vozači Autotroleja svaki dan voze istu skupinu plivačica, tako da smo se zaista maksimalno potrudili“, istaknula je Pešić Bukovac.

Dobru organizaciju u ime LEN federacije pohvalio je i Noam Zwi. „Imali smo namjeru ovo natjecanje održati i prošle godine, ali nažalost zbog covida to nije bilo moguće. Ove godine sam osobno kontaktirao mnoge organizatore u Europi i jedino iz Rijeke mi je došao pozitivan odgovor, da mogu i da su u stanju organizirati ovako veliko natjecanje u skladu sa svim epidemiološkim mjerama što sam se i sam uvjerio u ova dva dana koliko sam ovdje. Želim stoga zahvaliti Gradu Rijeci i svima uključenima u organizaciju koja je zaista na vrhunskom nivou“, rekao je Zwi.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je žaljenje što na ovako velikom europskom natjecanju neće moći biti publike, ali je istaknuo kako je siguran kako će natjecanje do kraja proći na najvišoj organizacijskoj razini.

„Organizacija ovog velikog natjecanja još je jedan dokaz kako je Rijeka s razlogom odabrana da 2022. godine nosi titulu Europskog grada sporta. Vjerujem kako će natjecanje proći u pravom sportskom duhu i želim svima puno sreće u nastupima“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Ponos što su dobili mogućnost biti jedan od organizatora natjecanja izrazila je i predsjednica Kluba sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris“, Sanja Pavić. „Puno smo truda uložili u organizaciju, poštujemo sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi i vjerujem kako će do kraja natjecanja sve proći u najboljem redu. Naše plivačice su spremne, mnogim našim mlađim juniorkama ovo je prvi put da nastupaju na ovako velikom natjecanju i svi se tome veselimo, a mogu reći, naravno, da se nadamo i nekim medaljama“, rekla je Pavić.

O samim pripremama nešto više je rekla i reprezentativka Hrvatske i članica Kluba „Primorje Aqua Maris“ Dora Stanković. „Velika mi je čast što mogu nastupati za hrvatsku reprezentaciju. Atmosfera u ekipi je odlična, puno smo se pripremale i jako se trudile i nadam se da će natjecanje super proći“, rekla je Stanković.

Organizatori natjecanja su Europska plivačka federacija (LEN), Hrvatski savez za umjetničko plivanje, Grad Rijeka, Zajednica sportskih udruga grada Rijeke – Riječki sportski savez i Klub sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris“.