Najavljen velemajstorski ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2020“

27. veljače 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Rijeci će se od 1. do 7. ožujka održati jubilarni, dvadeseti po redu, Međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2020.” uz gostovanje i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Anatolija Karpova.

Šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2020.” organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Ovogodišnji turnir okupit će deset šahistica iz pet zemalja (Rusija, Slovenija, Ukrajina, Češka i Hrvatska).

Turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2020.“ najavili su pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga, direktor turnira Ivan Mandekić i organizator Gospodarskih igara Primorsko-goranske županije Milan Vukajlović.

Posebnost ovogodišnjeg „Cvijeta Mediterana“, posjet je jednog od najvećih imena svjetskog šaha, bivšeg svjetskog prvaka Anatolija Karpova. koji će za vrijeme svoga gostovanja, sudjelovati u promociji turnira na Korzu, a u Centru Zamet odigrati simultanku s 20 suparnika. Bit će to prigoda i za razgovor o Šahovskoj akademiji koja bi nosila njegovo ime.

„Veliki je uspjeh kroz 20 godina organizirati ovakav turnir koji zasluženo nosi naziv ‘Cvijet Mediterana’. Sudjelovanje promotora šahovskog sporta Anatolija Karpova obogatit će ovu godinu,u kojoj je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture“, kazao je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Turnir se održava u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena, čime se želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje idejom i kvalitetom prepoznatljivo je širom svijeta pa su time Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska stekle poseban ugled.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić kazala je kako ovaj turnir predstavlja priliku da se afirmirane međunarodne šahistice pojave i u našem kraju, ali isto tako i daje priliku sudjelovanja domaćim igračima za stjecanje međunarodnih iskustava, rejting bodova i međunarodnih titula.

Svečano otvaranje i predstavljanje igračica održat će se u subotu, 7. ožujka u 15 sati na Korzu ispred zgrade Gradske uprave, a u slučaju lošeg vremena u Salonu Grada Rijeke. Na velikoj postavljenoj šahovskoj ploči odigrat će se promotivni šahovski meč koji će simboličnim prvim potezom započeti Anatolij Karpov, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić. U prigodnom dijelu programa nastupiti će muška klapa Intriga. Natjecanje će se odvijati u Šahovskom domu Rijeka, na adresi Blaža Polića 2/II.

Detaljan program, rezultate te partije uživo možete pratiti na web stranici “Cvijet Mediterana“.