NAJAVLJEN RIJEČKI KARNEVAL 2017.

16. siječnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

maškareRIJEKA – Izborom kraljice i primopredajom ključa grada, 20. siječnja ove godine počinje 34. međunarodni Riječki karneval koji će trajati sve do 26. ožujka. Karnevalska događanja počinju već u petak, 17. siječnja, kada će zvuk antonjskog roga i podizanje karnevalske zastave označiti početak maškaranih događanja, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.
Peto riječko godišnje doba započet će tradicionalno na Antonju, 17. siječnja, kada će na Pehlinu, Pašcu i Zametu biti podignut Pust, a trajat će sve do Pepelnice koja ove godine pada 1. ožujka.

„Počinje još jedan Riječki karneval, 34. po redu, koji će ove godine, na radost svih nas koji ga volimo, trajati nešto duže nego lani. Pripremljen je bogat i zanimljiv program i vjerujem da će među brojnim maškaranim zbivanjima svatko pronaći nešto po svom guštu. U ovogodišnjoj Međunarodnoj povorci Riječkog karnevala očekujemo oko 10.000 sudionika u stotinjak karnevalskih grupa i najmanje 100.000 posjetitelja“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pozivajući pritom sve koji mogu i žele da se pridruže maškaranim zbivanjima i budu dio jednog od najvećih europskih i svjetskih karnevala.

Riječki karneval ima dugu tradiciji te predstavlja važan dio kulturne baštine ovoga kraja. „Karneval je imao i posebno mjesto u našoj kandidaturi za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. u kojoj smo rekli da će cijeli projekt koji će se te godine odvijati ustvari i početi Riječkim karnevalom, kao jednim od velikih i značajnih događanja s naglašenom kulturnom baštinom, ali i naglašenim interesom turista“, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je također naglasio da će Riječki karneval ponovno imati i humanitarnu notu te će se na tradicionalnom karnevalskom balu prikupljati sredstva za nabavku medicinske opreme koja će se donirati Udruzi osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije.

Sam program Riječkog karnevala 2017. predstavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Dan kada maškare dobivaju ključ Grada i svoju novu kraljicu je petak, 20. siječnja, u Dvorani mladosti, a karte za Izbor Kraljice već su od danas u prodaji u Turističkom informativnom centru (Korzo 14) po cijeni od 25 kn. Karte će se moći kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa.
Okosnicu programa Riječkog karnevala i ove godine čine dvije karnevalske povorke na Korzu – Dječja karnevalska povorka u subotu, 18. veljače, te Međunarodna karnevalska povorka u nedjelju, 26. veljače. Prijave za obje povorke su još su u tijeku na stranicama Riječkog karnavala i traju do 15. siječnja.

Osim toga, pripremljena su i dva sportska događanja – Carnival Snowboard Session na gatu Karoline Riječke 4. veljače i Maškarani auto-rally Pariz – Bakar 11. veljače. Uz veliki Humanitarni karnevalski bal, održat će se i humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, karaoke i pidžama party u organzaciji K.U. Čiket i ove godine imaju humanitarni predznak, a održat će se i tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

Kao dugogodišnji pokrovitelj Riječkog karnevala i zabava u ex port Delti, regionalni direktor prodaje Zagrebačke pivovare za regiju Istra i Kvarner Vladislav Šipka najavio je program u sklopu Karnevalskih zabava sa Zagrebačkom pivovarom. Sezonu koncerata otvara Jole 4. veljače, slijedi beogradski sastav S.A.R.S. 11. veljače, Jelena Rozga 18. veljače te veliki Carnival DJ Session 25. veljače uz DJ-a Stefana Noferinija.

Meštar Toni pozvao je sve da sudjeluju u programima Riječkog karnevala, počevši s podizanjem pusta koji se kao i svake godine održava na više lokacija u 18 sati – ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Toni je još jednom ponovio poziv na Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada 20. siječnja u Dvorani mladosti, da se uz pjesmu i ples obilježi početak vladavine maškara uz karnevalski moto – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!