Najavljen program Ri gastro Porto Etno – jela svjetskih kuhinja na menijima riječkih ugostitelja

28. kolovoza 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U sklopu Festivala svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, od 2. do 8. rujna održavaju se Ri gastro Porto Etno dani tijekom kojih će trinaest riječkih ugostitelja pripremati jela europskih i svjetskih kuhinja.

Na njihovim menijima naći će se jela mađarske, slovenske, makedonske, albanske, hercegovačke, španjolske, talijanske, indijske, kineske, nigerijske i japanske kuhinje, sve u programu nastalom u suradnji programskog pravca „Kuhinja različitosti“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Turističke zajednice grada Rijeke.

U Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska kašetica“ Ri gastro Porto Etno predstavili su gradonačelnik Vojko Obersnel, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban – Štiglić, koordinatorica programa Ri gastro TZGR Sanja Krmpotić, voditeljica programskog pravca „Kuhinja različitosti“ Rijeke 2020 Lela Vujanić, te ugostitelj i kuhar indijske kuhinje Marino Bošnjak i Dileep Prasad Raturi iz bistroa Conca D’oro.

Treći ovogodišnji Ri gastro dani ovog puta nisu fokusirani na određene mediteranske namirnice, već se pridružuju festivalu Porto Etno i povezivanju različitih kulinarskih tradicija, i to kroz doprinos profesionalaca iz raznih država svijeta koji će pripremati svoja autohtona jela te Riječanima pružiti priliku da se upoznaju s novim okusima i mirisima u ovoj raznovrsnoj gastronomskoj ponudi.

Spomenuvši ovogodišnje širenje Porto Etna, Lela Vujanić, organizatorica festivala navela je kako programski pravac „Kuhinja različitosti“ kroz bavljenje vizualnim, izvedbenim, glazbenim i gastronomskim aspektom kultura brojnih manjina u Rijeci utjelovljuje slogan „Luka različitosti“, čemu se najzornije može posvjedočiti na samom festivalu. Porto Etno se održava od 6. do 8. rujna na brojnim lokacijama u centru grada, na njemu će se predstaviti dvadeset svjetskih kuhinja uz sudjelovanje petnaestak zajednica nacionalnih manjina koje žive i rade u Rijeci, a uz njih, kuhat će se i autohtona jela našega kraja koja polako odlaze u zaborav.