Najava otvorenja Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca

27. studenoga 2023. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

petak 1. prosinca 2023. održat će se svečano otvorenje Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca.

Protokolarni dio otvorenja za uzvanike (uz poziv), predviđen je u 14 sati, a od 16 do 18 sati prigodni program i organizirani obilasci  za mještane. U programu otvorenja na Trgu sv. Barbare tijekom cijelog popodneva nastupat će poznati kostrenski glazbenici Lado Bartoniček, Katja Budimčić Sabljar, Lucija Stipanović i ŽVS Luštrin.

Interpretacijski centar izveden je na tri etaže s površinom od 260 kvadrata. Optimalan broj  posjetitelja koji istovremeno mogu razgledavati  eksponate i koristiti multimediju je 30. S obzirom da se na dan otvorenja očekuje velik broj posjetitelja organizirane su vođene ture s trajanjem od 20-tak minuta, a vrijeme čekanja na ulazak u Kuću posjetitelji će moći ugodno provesti uz glazbu i okrijepu na  natkrivenom prostoru ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari.

Mještani će Kuću kostrenskih pomoraca moći razgledati i u subotu 2. prosinca od 10 do 17 sati te u nedjelju 3. prosinca u popodnevnim satima kada se u Sv. Barbari održava program za djecu Mića Mikulna i svečano paljenje blagdanska rasvjete i prve adventske svijeće predviđeno u 17 sati.

U ponedjeljak 4. prosinca na Barbarinu, Kuća kostrenskih pomoraca bit će otvorena od 17 do 20 sati.


Najava otvorenja Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca
Najava otvorenja Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca
Najava otvorenja Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca
Najava otvorenja Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca

O projektu 

Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta,  putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna dok je preostala sredstva osigurala Općina Kostrena. Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura. Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene.  Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, a što je u prostoru predstavljeno kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje ih povezuje kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća  tematske cjeline “more je život”, “čuvajmo more”, “trebamo more” i “more je u opasnosti” čime će se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more, međusobna ovisnost i važnost očuvanja morskog okoliša te izdvojenu cjelinu priča i predaja o moru. Postav prvog kata priča  priču o domu i obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, o pomorskoj službi i o kostrenskim kapetanima, o životu na pučini i toplini doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale.

U realizacij projekta velik doprinos realizaciji dao je Savjetodavni odbor:

  • Tomislav Tijan
  • Branimir Šoić
  • Igor Stipanović
  • Darko Glažar
  • Bero Vranić
  • Vjekoslav Bakašun
  • Tatjana Smeraldo
  • Željka Egredžija
  • Branka Kržik Longin