NA KVARNERU NEDOSTAJE RADNIKA – PLAĆE PREKO 10.000 KN I NITKO SE NE JAVLJA

5. lipnja 2018. | Kategorija: Hrvatska

posao5KVARNER – Vremena kada se tražio posao i nije ga se moglo naći sve su više iza nas. Sada smo stigli do posve suprotnog stanja: posla ima, ali radnika nema!

Trend je sigurno potaknut odlaskom radne snage iz Hrvatske (najčešće Slavonije i Dalmacije) koja sada ostaje bez dovoljno radnika. Manjak radnika diže cijenu rada i za dobro plaćene poslove jednostavno na Kvarneru i u Istri nema radnika. Pomanjkanje sve češće “pune” radnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije kojima je zapadni dio Hrvatske (Istra i Kvarner) što se posla tiče sve više sličniji odlaku u Njemačku na rad.

Po posljednjem istraživanju u gospodarstvu Kvarnera u našoj regiji nedostaje čak 3.000 radnika! Mnogi misle da je riječ samo o “jeftinoj” radnoj snazi, ali nije tako. Traži se doslovno sve i plaće za tražene poslove se kreću se od 4.000 kuna do nevjerojatnih 20.000 kuna.

Pri vrhu traženih poslova su radnici u ugostiteljstvu, u turizmu, na građevini, u zdravstvenom sektoru, u trgovini, u skladištima… Ipak, apsolutni rekorderi u pomanjkanju radne snage je turizam, ugostiteljstvo i građevina gdje doslovno nema radnika ‘ni za lijek’.

Pokazatelji navode da su samostalni građevinari za unutarnje poslove (farbanje i gletanje, vodoinstalacije, struja i slično) među najbolje plaćenim poslovima i ukoliko takva osoba radi 8 sati na dan i 5 dana u tjednu može mjesečno zaraditi do nevjerojatnih 20.000 kuna. U razgovoru s nekoliko firmi koje se bave sličnim poslovima navode kako svojim radnicima mjesečno ne isplaćuju plaće ispod 10.000 kuna. “Stalno smo u manjku radnika i stalno ih tražimo. Plaće su kod nas između 7.000 kuna i 12.000 kuna ovisno o poslu kojeg se radi. Ali rijetko kada isplaćujemo ispod 10.000 kuna”, navodi Romano T. vlasnik jednog građevinskog poduzeća u Rijeci.

S druge strane najslabije su plaćeni radnici u trgovinama gdje se primanja kreću oko 4.000 kuna.

Radnika u turizmu nedostaje u svim sektorima: kuhara, konobara, spremačica, animatora i plaće se kreće od 4.000 do 15.000 kuna. Hotelske kuće u Opatiji, Crikvenici i na otoku Lošinju imaju manjak radnika. “Imamo stalno otvorene natječaje za više radnih mjesta i uopće ih ne zatvaramo”, navode nam iz čak tri hotelske kuće s Kvarnera. Kuhari i konobari su također traženi u restoranima i plaće su tu nešto više od onih u hotelima.

Na pitanje koga najčešće zapošljavaju, odgovaraju: Često nam se nitko ne javi na natječaj. Kada se netko javi to nisu osobe s Kvarnera, već najčešće iz Slavonije.

Radnici u zdravstvenom sektoru su također traženi, a trenutno najviše nedostaju osobe za pripomoć pacijentima i osobe koje će se brinuti za stare i nemoćne. Veliki manjak je i tzv. jednostavnih zanimanja poput mesara čija primanja se kreću od 6.000 kuna do 10.000 kuna.

Poslovi koji nisu traženi i koji ne trebaju su i dalje – ekonomskog profila. Ekonomistu je gotovo nemoguće naći posao u svojoj struci i tržište rada ih je zasićeno do spektakularne razine od 600% prevelikog broja ekonomista usporedno s potrebama hrvatskog tržišta.

(VR)