NA KVARNERU BUJA ŠVERC LJUDIMA – NAJVEĆE ŽRTVE ŠVERCA UPRAVO MIGRANTI

10. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska

emigrati ilegal imigratiRIJEKA – U istražnom zatvoru u Rijeci završilo je čak 7 osoba koje je policija uhvatila i sumnjiči za organiziranje i provedbu trgovine ljudima! Sumnjiče se da su pokušali prebaciti više ilegalnih migranata, a to su činile na izrazito nehumane načine.

Kako se doznaje više od 60 ilegalnih migranata, uglavnom Pakistanaca, koji su ranijih dana bili smješteni u Bihaću u Bosni i Hercegovini ilegalno je ušlo u Hrvatsku uz pomoć optuženih kriumčara, koji su svi redom državljani Albanije i Srbije. Tako je albanski državljanin Olmedo Gora (27) optužen da je pokušao automobilom prevesti četvoricu državljana Pakistana. Uhićen je nedaleko Žejana. Jovan Stanojković (25), Aleksandar Trajković (29), Miroslav Stošić (30), Vulnet Ranadani (25) i Liridon Jahiu (25) također su osumnjičeni za šverc ljudima. Beograđanin Aleksandar Despotović (26) je osumnjičen da je u kombi Fiat Ducato nagurao 28 osoba iz Afganistana i Irana, a smatra se da mu to nije prvi puta da je na nehumane načine naguravao migrante i švercao ih na neljudski način prema Sloveniji te dalje Italiji i Austriji i Njemačkoj, a za “potrebe” tamošnjeg kriminalnog podzemlja. Svi navedeni koristili su kvarnersku rutu: preko Bihaća prema Kvarneru!

Podsjetimo, ilegalni migranti često su žrtve švercera ljudima koji ih iskorištavaju, kradu, a ponekad otimaju kako bi bili roblje kada stignu u “obećanu im zemlju”. Zato je potrebno stalno isticati kako je pomaganje ilegalnim migrantima osim protuzakonito istovremeno suprotno interesu tih ljudi, jer se indirektno pomaže šverc ljudima a migrante gura u ralje kriminala.

(kv)