RIJEKA – Na Korzu postavljena izložba posvećena festivalu Fiumare

24. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija s prethodnih izdanja Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije“ Fiumare“.

Budući da se ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Festival Fiumare nije mogao održati, Fiumare će ipak biti prisutan u Rijeci i to kroz retrospektivnu izložbu fotografija festivala autora Marka Valjka.

Ove godine postavlja se na Korzu izložba fotografija pod nazivom Fiumare, na kojoj će se posjetitelji moći prisjetiti na održane poučne radionice, izložbe, predavanja, svečanu povorku, regate u veslanju i jedrenju na tradicijskim drvenim barkama te brojne druge aktivnosti prošlih Festivala.

Otvorenju su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš,  predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, predsjednik organizacijskog odbora Fiumare Robert Mohović, član organizacijskog odbora Fiumare Nedo Pinezić, autor izložbe Marko Valjak i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

„Na neki način smo željeli evocirati uspomenu na ono što smo svi zajedno napravili proteklih osam godina i još jednom pokazati kako je u Rijeci važna pomorska baština, između ostaloga jer je to jedan od dijelova identiteta Rijeke i Kvarnera. Ono što nismo uspjeli napraviti je Muzej mora, koji bi predstavljao interpretacijski centar. Nismo odustali od projekta te ga namjeravamo kandidirati za sredstva iz europskih fondova“, kazao je predsjednik organizacijskog odbora festivala Fiumare Mohović.

„Fiumare je ponovo doplovio u Rijeku, doduše u nešto izmijenjenom izdanju s obzirom na ove mjere koje smo dužno provoditi. Festival Fiumare započela je grupa entuzijasta i zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju. Kvartenarius, što inače znači mjesto na kojem se spajaju ustvari planine s sjevera, otoci s juga i krševita obala s istoka i poluotok s zapada, sjecište trgovačkih putova, to je ustvari Kvarner. Njegovo sjedište je Rijeka, grad otvoren svima, morem povezan s svijetom, s svim lukama i kada znamo kamo je kormilo okrenuto, znamo i u koju luku plovimo, rekao je davno Seneka. Nadam se da nas očekuje sretnije vrijeme u budućnosti i da ćemo se vratiti sljedeće godine festivalu Fiumare kakav je bio proteklih godina“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Prenoseći pomorsku nematerijalnu baštinu od najstarijih do najmlađih, Fiumare pruža neponovljiv osjećaj identiteta i poštovanja za ljudsku kreativnost primorskog čovjeka i njegovu kulturu življenja s morem i uz more. Festival Fiumare je jedinstveni festival koji promiče pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Rijeke i cijelog Kvarnera, nudeći zanimljiva događanja i aktivnosti namijenjene najširoj publici. Fiumare Festival se smjestio kao prepoznatljiva pomorska manifestacija s kulturnom, edukativnom i turističkom vrijednošću, te je jedna od najvećih manifestacije ove vrste u Hrvatskoj i na području čitavog Jadrana.

„Kvarneski festival Fiumare Rijeka je jedan lijepi i svijetli primjer suradnje javnog i privatnog sektora Grad Rijeke, Turističke zajednice, PGŽ, Turističke zajednice Kvarnera, Lučke uparave Rijeka, preko 50 udruga iz cijele regije, puno volontera koji vole svoj kraj, koji vole svoju tradiciju i koji nisu zaboravili otkuda je Rijeka došla. Za sljedeću godinu pripremamo nova iznenađenja, nove zanimljivosti, novi put u prošlost i želimo na neki način na svjetlo pozornice postaviti sve one stvari koje se nastale u ovome gradu. To je ujedno i nova podloga za novi turistički proizvod. Vjerujemo da ćemo kroz projekte Europske unije i kroz festival Fiumare, imati organizirane dolaske, višednevne dolaske, jedrenja, gdje će opet Rijeka kao što je danas s turističkim brodovima u klasičnoj varijanti biti ishodište za turističko jedrenje na tradicijskim brodovima. Hvala svima na podršci i neka Fiumare jedri dalje“, kazao je član organizacijskog odbora Fiumare Nedo Pinezić.

(kv)