NA JEDRA I NA VESLA – DVIJE „REGATE DRVENIH BARAK“ U SELCU

16. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Na jedra i na vesla – dvije „Regate drvenih barak“ u Selcu

SELCE – Ova će nedjelja, 19. srpnja, biti posebna za jedno malo primorsko mjesto. Unatoč teškim vremenima, organizator svojom upornošću plovi dalje na putu očuvanja pomorske baštine.

U tom nastojanju, u Selcu će se održati šesta “Regata drvenih barak”. To je uistinu posebno sportsko-rekreativno i zabavno događanje nastalo kao rezultat ljubavi prema životu na moru i s morem te snažne želje za očuvanjem tradicionalnih drvenih brodica. Regata je dio programa revitalizacije pomorske baštine, koji dugi niz godina provodi Jedriličarski klub „Jadro“ iz Selca, koji je organizator ove zanimljive regate.

Dok većina sličnih manifestacija preferira jedrenje, u Selcu se uz regatu na jedra, održava i regata na vesla. Na taj način sudjelovati može veći broj drvenih baraka, uključujući i one koje nisu opremljene za jedrenje. Pobjednike regata očekuje vrijedna nagrada. Pozivaju se svi vlasnici drvenih baraka na sudjelovanje u regati, a građani se pozivaju na dolazak u Selce i uživanje u predivnim prizorima te davanju podrške vlasnicima tih divnih brodica u njihovom trudu na očuvanju tradicije. Regata je organizirana uz obavezno pridržavanje mjera preporučenih od strane ZZJZ i preporuka HJS vezano za prevenciju od COVID–19. Zbog specifičnosti sporta, timovi nisu u fizičkom kontaktu, a samo se natjecanje se odvija na velikom, otvorenom prostoru. Gledatelji regatu mogu pratiti s bilo kojeg dijela obale, izbjegavajući grupiranje i veća okupljanja.

Pravo sudjelovanja imaju tradicijske drvene barke svih tipova, kao što su pasara, guc, batana, gajeta, leut i druge te ostale barke na jedra i vesla koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Ovisno o broju baraka pojedinog tipa, barke će biti razvrstane prema tipu i veličini u više kategorija. Svim sudionicima osigurana je besplatna hrana i piće, parking za automobile i prikolice, spuštanje i dizanje baraka dizalicom, privez i sva potrebna pomoć. Nakon regate barke će biti izložene na rivi.

Program:
09:00 – prijave, spuštanje i opremanje barak
11:00 – marenda u konobi „Riva“
12:00 – sastanak kormilara (na jedra)
13:00 – start regate na jedra
15:00 – sastanak kormilara (na vesla)
15:30 – start regate na vesla
17:00 – objed i proglašenje pobjednika regate

Opušteno ozračje, drvene morske ljepotice koje će vas oboriti s nogu i zabava u ugodnom društvu. Čekamo vas na „Regati drvenih barak“ 19. srpnja u Selcu!

Organizator: Jedriličarski klub – Yacht Club „Jadro“ – Selce