Na groblju Drenova dograđena Aleja hrvatskih branitelja i izgrađena nova grobna mjesta

29. listopada 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Predstavnici Grada Rijeke i KD Kozala obišli su novoizgrađena grobna polja i dograđenu Aleju hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Riječ je o zajedničkoj investiciji Grada Rijeke i Komunalnog društva Kozala kojom je Centralno gradsko groblje Drenova dobilo oko 1000 novih grobnih mjesta. Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova na izgradnji 688 grobnih mjesta iznosi 15.401.001 kuna s PDV-om, dok u bi u narednih dva tjedna trebala započeti izgradnja još 162 grobna mjesta na općim poljima, vrijedna 935.108 kn s PDV-om.

Uz sredstva koja su uložena ili će se uložiti u izgradnju novih grobnih mjesta, Grad Rijeka je tijekom proteklih pet godina kroz Program održavanja groblja izdvojio 17.380.000 kuna. Program održavanja groblja uključuje uređenje i održavanje staza i putova, objekta na grobljima, sanaciju postojeće infrastrukture, vodovodnu mrežu i odvod. U tom razdoblju izvršena je sveobuhvatna sanacija objekta mrtvačnice na groblju Sveti Kuzam, a kontinuirano se saniraju asfaltne površine staza betonskim tlačnim pločama na grobljima Kozala, Trsat i Drenova.

Irena Miličević, Nives Torbarina i Vojko Obersnel na dograđenoj Aleji hrvatskih branitelja

Sveukupno, u izgradnju novih grobnih mjesta, uključujući i proširenje Aleje hrvatskih branitelja te održavanje svih gradskih grobalja u proteklih pet godina Grad Rijeka i KD Kozala uložili su 33,7 milijuna kuna.

Novoizgrađena grobna mjesta i lokaciju novih općih polja obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te direktorica KD Kozala Nives Torbarina sa suradnicima.
„Željeli smo uoči blagdana Svih Svetih pokazati da brinemo i o našim sugrađanima koji su nas napustili“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Direktorica KD Kozale Torbarina istaknula je kako se kontinuirano ulaže u dogradnju groblja tako da Rijeka nema problema s nedostatkom grobnih mjesta – procjenjuje se kako će novoizgrađena grobna mjesta ići u prodaju sredinom sljedeće godine, a već se planira i nastavak proširenja groblja Drenova u 2022. godini.

KD Kozala u izgradnju grobnica, niša i pretinaca uložilo 14,6 milijuna kuna

U 2020. godini KD Kozala završilo je izgradnju grobnica, niša i pretinaca na grobnim poljima G9, cjelina D i na grobnom polju G10, cjelina A. Riječ je o ukupno 688 grobnih mjesta. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 14.684.820 kn s PDV-om.

Na grobnom polju G-9, cjelina D, grobni objekt izgrađen je unutar prirodne vrtače. Radi se o kompleksu niša i pretinaca promjera 40 m u obliku „spirale“, s dužinom spiralne staze od 130 m. Kompleks se sastoji od ukupno 566 grobnih mjesta, odnosno od 16 grobnica, 432 niša i 118 pretinaca. Slijede još radovi na klesarskom uređivanju grobnih mjesta. Ukupna vrijednost investicije na grobnim poljima G9, cjelina D, iznosi  8.526.202,70 kn (s PDV-om).

Na grobnom polju G-10, cjelina A, izgrađene su 122 grobnice na kojima još slijedi klesarsko opremanje i uređivanje. Također, u tijeku je i izgradnja grobnica na cjelinama B i C grobnog polja G10. Ukupna vrijednost te investicije iznosi 6.122.618,28 kn (s PDV-om).

Aleja hrvatskih branitelja izgrađena davno prije zakonske obveze

Grad Rijeka jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je na Centralnom gradskom groblju Drenova još 1991. godine izdvojio dio groblja namijenjen Aleji hrvatskih branitelja s ukupno 180 grobnih mjesta, u kojima su sahrane vršene u od 1991. do 2017. godine. Grad Rijeka je Aleju uredio znatno prije nego što je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2017. godine gradove i općine obvezao da osiguraju dijelove groblja, odnosno aleje za pokop branitelja.

Kako izgrađena grobna mjesta po svom obimu nisu bila dovoljna, pristupilo se proširenju Aleje. Dovršetkom I. faze proširenja Aleje hrvatskih branitelja na grobnom polju F3, u neposrednoj  blizini postojeće Aleje i Polja sjećanja, izgrađena su 104 grobna mjesta raspoređena u 4 ukopna bloka od kojih svaki sadrži 26 grobnih mjesta, a klesarski je uređena prva baterija s 13 grobnih mjesta. Kako bi se omogućila pješačka komunikacija između postojećeg i novog dijela Aleje, na jugozapadnom djelu Aleje izvedeno je i pristupno stepenište. Ukupna vrijednost radova iznosi 716.181,50 kn (s PDV-om)

Podsjećamo, Grad Rijeka putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke za preminule hrvatske branitelje osigurava polovicu troškova jednokratne naknade za korištenje grobnog mjesta u Aleji hrvatskih branitelja te troškove izrade nadgrobnog spomenika za umrle HRVI-e i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata  koji u trenutku smrti ispunjavaju uvjete sukladno Odluci o socijalnoj skrbi.

Do sada izgrađeno 50% površine groblja Drenova

Komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka upravlja s osam grobalja na području Grada Rijeke, od kojih je najveće Centralno gradsko groblje Drenova koje se prostire na 412.000 m2. Obzirom na male mogućnosti izgradnje novih grobnih mjesta na ostalim gradskim grobljima, na groblju Drenova odvija se najveći dio investicijskih aktivnosti KD Kozale.

Od 1988. godine, kada se započelo s prvim ukopima pa do danas izgrađeno je ukupno 11.257 grobnih mjesta, od čega se 5.437 nalazi na općim poljima te 5.820 koja čine zakupljena grobna mjesta: grobnice, niše i pretinci. Do sada izgrađena grobna polja čine oko 50% ukupne površine groblja Drenova.