MOST, Unija Kvarnera, AM, HDZ, lista Ive Rinčić: tražimo transparentnost u radu županije

3. studenoga 2021. | Kategorija: Hrvatska

news vijestiKVARNER – “U cilju informiranja javnosti obavještavamo da je jučer, 02.11.2021., održan sastanak stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini s predstavnicima izvršne vlasti u Primorsko-goranskoj županiji na temu proračuna za 2022. godinu i na temu upravljanja cjelokupnim sustavom županije. Na sastanku su bili prisutni Akcija mladih, Most, Možemo, HDZ, HSS, SDP, PGS, Unija Kvarnera i Nezavisna lista Ive Rinčić”, navode predstavnici stranaka Akcija mladih, Most, HDZ, Unija Kvarnera i Nezavisna lista Ive Rinčić.

“Vezano za proračun za iduću godinu, koji iznosi otprilike 1,5 milijarde kuna dogovoreno je da će se probati odrediti mogući financijski okvir unutar kojeg će stranke koje ne čine izvršnu vlast predložiti projekte. Takav prijedlog je predložen od stranaka Platforme suradnje koju čine AM, NLIR, Most, HDZ i UK, što je prihvaćeno od strane župana odnosno SDPa. Napominjemo da taj financijski okvir unutar kojeg bi bilo moguće predlagati određene razvojne projekte čini otprilike 1-2% konsolidiranog proračuna odnosno otprilike svega 5% izvornog proračuna, što najbolje potvrđuje uključivost i racionalnost kod želje da se postigne dogovor”, ističu.

“U narednim danima prezentirati će se konkretni projekti, ukoliko bude postojala politička volja da se omogući svim strankama zastupljenim u skupštini da predlože svoje prijedloge u proračun.  Želja stranaka Platforme je da se postigne usaglašeni prijedlog proračuna koji bi bio usvojen dogovorom svih stranaka skupštine. Druga tema sastanka su bili različiti pogledi na način upravljanja županijom. Prijedlog stranaka Platforme je bio da sva imenovanja upravnih vijeća, nadzornih i školskih odbora idu na prijedlog Županijske skupštine dogovorom svih stranaka zastupljenih unutar skupštine ili putem javnog poziva čime bi se u potpunosti sustav učinio transparentnim. Isto tako, od strane Platforme,  predloženo je da se uvede praksa imenovanja jednog člana upravnog vijeća lučke uprave na prijedlog jedinice lokalne samouprave s područja djelovanja određene lučke uprave”, navode.

“Prijedlog iznesen od strane župana da se isključivo kod nadzornih odbora trgovačkih društva omogući zastupljenost stranaka van SDPove županijske koalicije ( SDP, IDS, PGS, HSS, HSU ), na prijedlog Županijske skupštine, za stranke Platforme nije prihvatljiv iz razloga što se na taj način cjelovito ne mijenja pristup upravljanja. Napominjemo da niti jedna stranka Platforme neće prihvatiti pojedinačna i parcijalna imenovanja u bilo koju upravljačku strukturu ili nadzorno tijelo ako ne bude postignut javan i transparentan dogovor svih stranaka skupštine o modelu koji će građanima omogućiti bolje upravljanje, veću transparentnost sustava i veću decentraliziranost.  Stranke Platforme u potpunosti uvažavaju činjenicu da kolege iz županijske organizacije SDPa , kao i njihovi koalicijski partneri, imaju pravo na drugačiji pristup ovoj temi, poštujući različitost kao poželjan dio političkih stavova. Kao stranke Platforme suradnje, nastaviti ćemo zagovarati naše stavove uvjereni da će uskoro doći vrijeme kada će ovakav način upravljanja županijom doživjeti potrebne promjene”, zaključuju stranke Platforme: Akcija mladih, Most, HDZ, Unija Kvarnera i Nezavisna lista Ive Rinčić

 

(kv)