Ministar Tomislav Ćorić u Rijeci promovirao projekt #ZaZeleniSvakiDan

2. srpnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić boravio je u Rijeci gdje je na riječkoj tržnici sudjelovao u promociji projekta #ZaZeleniSvakiDan koji za cilj ima smanjivanje korištenja jednokratne plastike.

Riječ je o projektu s čijim je provođenjem Ministarstvo krenulo u travnju ove godine, a nakon što je prva akcija održana u Zagrebu, sada je održana i u Rijeci, a u sklopu akcije riječku tržnicu je s ministrom obišla i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je tom prilikom istaknula kako Grad Rijeka već dugi niz godina radi na projektima koji doprinose održivom razvoju grada, te kako se kontinuirano radi i na edukciji građana o tim temama.
„Mogu spomenuti samo neke od projekata koje je Grad razvio. Imamo Riperaj, mjesto na koje građani mogu doći i popravljati svoje stvari, puno se radi i na razvoju zelene mobilnosti pa su tako našim sugrađanima na raspolaganju romobili, ali i riječke Riciklete. Građanima se nudi i usluga besplatnih spremnika za sortiranje otpada za domaćinstva, a uskoro će se otvoriti i sortirnica u Mihačevoj dragi. Svi spomenuti projekti doprinose smanjenju štetnih plinova i onečišćavanju okoliša. Želimo grad što više ozeleniti i učiniti održivijim i drago mi je što nam u tome pomaže i resorno ministarstvo“, istaknula je Sandra Krpan, uz koju je na događaju bi prisutan i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Josip Ostrogović.

Akcija ZaZeleniSvakiDan (4)

Projektom #ZaZeleniSvakiDan građanima se želi pokazati kako se promjenom svakodnevnih navika mogu učiniti pozitivni koraci u smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu. Kako bi se što manje koristile plastične vrećice ministar je građanima na tržnici podijelio vrećice koje je mogu koristiti više puta.

„Moramo imati na umu kako je jednokratna plastična ambalaža jedan od najvećih onečiščivaća prirode i ovom akcijom želimo građanima ukazati na potrebu zajedničkog promišljanja o budućnosti i zaštiti prirode, a veliki korak prema čišćem okolišu je odustajanje od korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Zaštita okoliša važno je pitanje oko kojeg vjerujem da se svi možemo složiti, a promicanjem ovog i sličnih projekata želimo postići to da Hrvatska bude jedna od zemalja koja će među prvima u što većoj mjeri odbaciti praksu korištenja jednokratne plastične ambalaže“, kazao je ministar Ćorić i dodao kako će Ministarstvo s provođenjem ovog projekta nakon Rijeke nastaviti i u brojnim drugim hrvatskim gradovima.