RIJEKA – Ministar Butković i gradonačelnik Filipović o projektima prometne infrastrukture u Rijeci

5. listopada 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održali su radni sastanak na temu realizacije projekata prometne infrastrukture na području Rijeke i okolice te obišli gradilište ceste DC403.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je ovim sastankom potvrđena kvalitetna i dobra suradnja, koja se dugi niz godina odvija između Grada Rijeke i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture pa i  Vlade RH.
„Na području Grada Rijeke realizira se cijeli niz značajnih prometnih projekata, od kojih će mnogi biti završeni u ovom narednom mandatnom razdoblju. Radi se o projektima koji mijenjaju lice Rijeke, i svrstavaju je tamo gdje i pripada – na ishodište Mediteranskog prometnog koridora, koji je prepoznala Europska unija, a Vlada RH osigurala EU sredstva za njihovu realizaciju“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Filipović i ministar Butković na obilasku gradilišta

Gradonačelnik je istaknuo kako je radni sastanak bio posvećen cestovnoj, željezničkoj i pomorskoj infrastrukturi – od dinamike izgradnje državne ceste DC403 i projektiranja čvora Škurinje preko najave raspisivanja natječaja za izgradnju dvotračne pruge kroz Rijeku za iduću godinu do izbora koncesionara na Zagrebačkoj obali te razvoja projekta uređenja nautičke marine Porto Baroš.

Na sastanku je, osim o velikim prometnim projektima koji će ne samo promijeniti lice Rijeke već i značajno poboljšati prometnu mrežu grada, posebice njegova zapadnog dijela, bilo riječi i o nešto manjim, no ne i manje značajnim, projektima. Gradonačelnik Filipović je tako istaknuo kako su Hrvatske ceste preuzele obvezu financiranja već izgrađenog rotora na Martinkovcu, a razmatrala se i mogućnost dogradnje čvora Orehovica i čvora Kozala te dvaju rotora na čvoru Diračje.
„Također, raspravljali smo i o uređenju parkirališnih mjesta u Šetalištu 13. divizije, s time da bi parking trebao ići poprečno kroz cijelu ulicu, čime olakšavamo život sugrađanima na Pećinama“, kazao je gradonačelnik Filipović, podsjetivši kako se na spoju Šetališta 13. divizije i Ulicu Janka Polić Kamova upravo gradi rotor.

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom, kojim se nastavlja kvalitetna suradnja s Gradom Rijekom iz mandata bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela. Glavna tema bila je upravo izgradnja državne ceste D403. Riječ je o projektu izgradnje nove dionice kojom će se uspostaviti nova, direktna veza između čvora Škurinje na riječkoj obilaznici i planiranog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u zapadnom dijelu luke Rijeka.

Projekt ceste D403 odvija se planiranom dinamikom

„Projekt ide dobro, 800 metara tunela već je iskopano, očekujemo u veljači, najkasnije u ožujku iduće godine, da taj tunel bude probijen i vjerujem da će projekt, kako je i najavljeno, biti okončan u ljeto 2023. godine. Na sastanku smo razgovarali i o nedostajućem dijelu prometnice od ceste DC403 do Žabice – nakon što se isprojektira, Lučka uprava Rijeka raspisat će natječaj za izvođača radova, što očekujem iduće godine, a njezinog izgradnjom zatvorit će se prsten oko Grada Rijeke kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi“, kazao je ministar Butković, istaknuvši da će provedbom projekta na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi Rijeka postati jedan od gradova ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, koji će riješiti svoje prometne probleme.

Radni sastanak s ministrom Olegom Butkovićem na temu realizacije projekata prometne infrastrukture

Ministar je izrazio zadovoljstvo izvrsnom suradnjom Lučke uprave Rijeka i Grada Rijeke, posebice na projektima na Brajdici i Zagrebačkoj obali.
„To su projekti vrijedni 60 milijuna eura, koji će do kraja godine dobiti i uporabne dozvole, a kao što smo i najavili, početkom studenog će se potpisati ugovor s koncesionarom na Zagrebačkoj obali. Očekujemo da će Rijeka nakon provedbe tih projekata kroz nekoliko godina doseći milijun TEU-a i biti najjača luka u ovom dijelu Jadrana“, kazao je ministar Butković.

Naglasio je kako sinergija Grada Rijeke i svih državnih institucija potrebna i kod provođenja projekta uređenja nautičke marine Porto Baroš, kako bi se ispoštovao rok i do svibnja 2023. godine izdala lokacijska dozvola.

Ministar je kazao kako postoji suglasje da se iznađe mogućnost da se projekt izgradnje autobusnog kolodvora, nadogradnje čvorova Orehovica, Kozala i Škurinje na riječkoj obilaznici financiraju kroz EU fondove, točnije Operativni program Konkurentnost i kohezija.
„Mislim da je dobro da iskoriste mogućnosti EU fondova, budući da projekti postoje. To je velika prilika za sve nas“, zaključio je ministar Butković.