Marišćina je centar za manipulaciju smećem

6. svibnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Marišćina

Marišćina

VIŠKOVO –  Zastarjela tehnologija i loša realizacija projekta Marišćina koji je trajao desetljećima neposredno ugrožavaju naše živote, a svakim budućim danom to će činiti sve više. Institucije Primorsko-goranske županije moraju konačno preuzeti svoju odgovornost i projekt Marišćina podvrći temeljnoj reviziji, te kad se utvrdi da postojeće rješenje ugrožava zdravlje ljudi i prirodu krenuti u proces njegovog zatvaranja, rekao je na konferenciji za novinare ispred ŽCGO Marišćina Marinko Koljanin, nezavisni kandidat za župana uz podršku Liste za Rijeku i Kvarnerske inicijative.

Prema Riječima Tamare Smokvina, kandidatkinje za načelnicu Viškova, paralelno sa zatvaranjem Marišćine, na podlozi stručnih mišljenja i javne rasprave, te nakon savjetodavnog referenduma, novo općinsko vodstvo će zajedno s nadležnim institucijama naći rješenja za zbrinjavanje otpada u budućnosti. Općinska vlast koja nije pristupila rješavanju problema uništene kvalitete života u jednom od svojih naselja, koja prstom nije mrdnula da se problem Marišćine riješi, zaslužju pasti.

O dugogodišnjem problemu Marišćine govorila je aktivistkinja i kandidatkinja za zamjenicu načelnice Viškova Marina Gulin.

“Mislim da su  i ptice na granama već otupile na naše vapaje kada je u pitanju Marišćina. Borbi nikad kraja. Borba sa otpadom počela je još prije 20 godina ali najžešća je zadnjih 8 godina, od prve jake blokade 2012. na Marišćini, kada smo uvidjeli da je sagrađeno smetlište a od odvajanja ni “o”! Toliko godina trovanja i smrada! Isti teror svako ljeto. Zatvaranje u kuće kada bi navečer poželjeli udahnuti svježinu večeri”, rekla je Gulin, dodajući da je pisano svim mogućim institucijama, davana su obećanja, ali sve uzalud. Nadu je, prema njenim riječima, dalo pismeno priopćenje Ministarstva za okoliš još 2019.godine sa odredbom da sve jedinice lokalne samouprave moraju sagraditi vlastite sortirnice i kompostane.

“Državni inspektorat imao je  odredbu i zaduženje kontrolirati rad i kažnjavati sve koji se ogluše. Nažalost, najveći grad kao zagađivač Rijeka na čelu sa gradonačelnikom nije to prihvatio, a na način da je prebacio lopticu na Župana tražeći novu studiju! Iako imamo pravo na čisti zrak i zdrav život po Ustavu republike Hrvatske, niti Ministarstvo za zdravstvo nije nas uzelo ozbiljno već su naš problem prosljedili Ministarstvu okoliša. Laži i obmane konstantne su. Svi protesti, na našu žalost, očito nisu doprli do nadležnih. Pučka pravobraniteljica također nikad nije dobila odgovor koji bi bio u našu korist! Smatramo i nadamo se da će novi Župan shvatiti da nam je dosta! Očekujemo Župana koji će stati uz nas i zajedničkim snagama riješiti problem za nas od životne važnosti! Župan mora shvatiti da je Marišćina zapravo Centar za manipulaciju smećem i da je time učinjen zločin nad mještanima”, istakla je Marina Gulin, osvrnuvši se  i na još jedan veliki problem – Sovjak, crnu jamu, ono najgore što čovjek može učiniti prirodi, ekološkoj bombi i katastrofi čiji snažan smrad isparava i dalje. Gulin je podsjetila da je još 2018. godine donesena odluka Ministarstva za okoliš, uz odobrenje Općine Viškovo, da se ide u sanaciju, što je najgora moguća odluka s obzirom da ekolozi inzistiraju da se ne ide u taj podhvat jer je poguban za zdravlje. “Ne zna se koliko je otrovnih supstanci prisutno, ekolozi preporučuju zatrpavanje Sovjaka. Nažalost i Općina Viškovo i Ministarstvo oglušuju se na apel eksperata. A sanacijom bi bili raseljeni svi stanovnici u okolici Sovjaka na 5 godina, najmanje! Ovim putem pitam, tko će napustiti svoje ognjište i biti preseljen u kontejner!? Jedini način da to pokušamo riješiti je pitati mještane, sprovesti referendum. Vjerujem da će na kraju razum prevladati”, zaključila je Marina Gulin.

Dražen Gajica, čelnik Kvarnerske inicijative iz Klane, podsjetiuo je da problem Marišćine tišti i žitelje Klane.

“Marišćina je doslovno na granici naših dviju općina i taj nas problem pritišće svakoga dana. Nezainteresiranost sadašnjih vladajućih struktura općina Viškovo i Klana je nevjerojatna. Svojim nečinjenjem drže ljestve svojem stranačkom patronu gospodinu Komadini, čija je politička ostavština i crna mrlja naše županije upravo Marišćina. Vjerujem da će budući vijećnici Kvarnerske inicijative u Klani i Viškovu, zajedno s novim županom i novom županijskom vlašću uspjeti izboriti da se ovaj problem zauvijek riješi”, rekao je na kraju današnje konferencije za novinare Dražen Gajica.