MARČELJA: JELENJE ULOŽILO VIŠE MILIJUNA KUNA U INFRASTRUKTURU ZA DJECU I MLADE

26. siječnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

JELENJE – U komunalnu infrastrukturu za djecu, sport i rekreaciju uloženo je više od 10 milijuna kuna, naveo je načelnik Robert Marčelja i nabrojao:

  • Školsko-sportska dvorana u Dražicama (8,7 milijuna kuna)
  • Multifunkcionalno igralište kraj škole u Dražicama (oko 250 tisuća kuna)
  • Sportski centar za djecu i mlade (pola milijuna kuna)
  • Uređenje Šetnice uz Sušicu (150 tisuća kuna)
  • Dječje igralište pored DV Grobnički tići u Podhumu (220 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Velikim Dražicama (200 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Zoretićima (90 tisuća kuna)
  • Postojeće dječje igralište u Podkilavcu (50 tisuća kuna)
  • Dječje igralište u Jelenju (50 tisuća kuna)

 

Izgrađeno igralište u Velim DražicamaIzgrađeno igralište u Velim Dražicama

 

Općina Jelenje ima sve više sadržaja gdje mališani, ali i osnovnoškolci te rekreativci mogu provoditi slobodno vrijeme. Radi se o novoj komunalnoj infrastrukturi poput izgradnje dječjih parkova, šetnica, mjesta za igru, ali i sportsku rekreaciju kao što je velika sportska dvorana u sklopu nove škole u Dražicama. U protekle četiri godine kreirani su novi sadržaji, ali i obnovljena postojeća infrastruktura, a sve to kako bi jelenski kraj i pripadajuća naselja bila pogodna za kvalitetan razvoj obitelji s djecom. Naša ekipa posjetila je otvorena gradilišta ali i
realizirane projekte za djecu i mladež.

 

Sportski centar u DražicamaSportski centar u Dražicama

 

U Dražicama su završili radovi na izgradnji velikog igrališta s umjetnom travom kojeg će moći koristiti svi mještani općine. Projekt izgradnje i opremanja vrijedan je više od 500 tisuća kuna, a 80 posto sredstava sufinancirano je od strane Europske unije. Navedeno igralište službeno će biti otvoriti čim epidemiološke mjere dozvole. Na istom igralištu treninge za sve kategorije održavat će i članovi NK Rječina, kako bi se u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta što više sačuvao glavni nogometni teren za igru, na koji je ugrađen sustav za navodnjavanje i time poboljšana kvaliteta održavanja. Ukupna površina iznosi oko 1400 kvadrata, a uređen je umjetnom travom sa svom pratećom infrastrukturom kao i dva malonogometnog terena. Prostor je ograđen za nesmetano igranje i rekreaciju.

Osim rekreativaca Općina Jelenje u ovome je mandatnom razdoblju izgradila nova ili obnovila postojeća dječja igrališta. Jedno takvo, iz temelja, izgrađeno je prije dvije godine u Velikim Dražicama, kao dobar primjer obnove u suradnji s Primorsko-goranskom županijom u vrijednosti nešto većoj od 200 tisuća kuna, a prostire se ukupno na 230 kvadrata.

 

Fitness-park uz SušicuFitness-park uz Sušicu

 

Za sve zaljubljenike u prirodu uređena je šetnica uz Sušicu. Otprilike na sredini staze osmišljen je fitness-park s nizom sprava za vježbanje. Konfiguracija staze i kružni oblik idealni su za rekreacijsko trčanje i održavanje kondicije, no stazu se može prijeći i biciklom, a za djecu je uređeno dječje igralište s klupicama za odmor, kao i table s korisnim informacijama. Za kućne ljubimce pripremljen je takozvani parking za pse. Ukupna vrijednost projekta i radova na šetnici iznosi 150 tisuća kuna, a financijski su investiciju omogućili Općina Jelenje i PGŽ uz svesrdnu pomoć djelatnika Komunalnog društva Jelen, koji su uvelike osmislili i uredili prostor.

 

U izgradnji dječji park u PodhumuU izgradnji dječji park u Podhumu

 

Dječja igrališta Općina Jelenje nastavlja širiti kapacitete za igru najmlađih sumještana, pa je tako nedavno, kako je i najavljeno, započela izgradnja dječjeg igrališta za polaznike DV Grobnički tići u Podhumu, s ciljem otvaranja novog prostora za najmlađe, ali i podizanja razine sigurnosti jelenjskog vrtića. Prostor za igru namijenjen je djeci od dvije do sedam godina, a projekt se realizira na zemljištu jelenjske lokalne samouprave, odmah do zgrade dječjeg vrtića. Stoga se prostor vrtićaraca dodatno proširio, ali i ogradio zbog sigurnosti i bezbrižnog druženja 130 polaznika vrtića. Nekadašnja pusta livada već poprima završne konture, a uskoro će postati mjesto okupljanja, druženja i igre. Izgradnja novog igrališta u Podhumu stajat će ukupno 220 tisuća kuna, od čega je PGŽ osigurala 150 tisuća kuna, dok će ostatak pokriti Općina Jelenje.

 

Završni radovi u tijekuZavršni radovi u tijeku

 

Novo igralište sadržavat će gotovo pedeset četvornih metara antistres podloge, kao i mnoge objekte za igru, od čega drvenu kućicu, spravu za njihanje u obliku bube, ljuljačku, klackalicu za četiri osobe, cjelovito igralište koje se sastoji od dviju kućica povezanih mostom penjalicom, kao i toboganom od nehrđajućeg čelika te tunelom od poliestera. Na igralištu će biti dodana i zasebna penjalica. Izvan igrališta napravit će se parkiralište za bicikle i pse. Igralište je već sada ograđeno ogradnim sustavom za sigurnost djece, a uz to, posađena su i četiri stabla. Radovi se izvode na površini od oko 900 metara četvornih, a uz dječje igralište planira se proširiti i dječji vrtić. Projekt širenja kapaciteta prijavljen je na europske i hrvatske fondove, stoga se uskoro očekuje valorizacija projekta, kao i dobivanje sredstava za financiranje, nakon čega će započeti radovi. Izgradnja se očekuje u tekućoj godini.

 

Nova višenamjenska sportska dvorana s pripadajućim dječjim igralištemNova višenamjenska sportska dvorana s pripadajućim dječjim igralištem

 

Dvorana u Dražicama Općina Jelenje puno ulaže u kreiranje prostora za druženje i igru najmlađih sumještana, kao i obitelji s djecom. Podsjetimo, u prošloj godini u potpunosti je realizirana izgradnja dječjeg igrališta u Zoretićima. Radi se o površini od 128 četvornih metara, a
kompletno igralište ograđeno je plastificiranom ogradom. Nekad zapušten prostor u potpunosti je dobio novi oblik. Postavljene su klupice za odmor, ljuljačka, tobogan i ostala igrala, kao i pješčana podloga. Tom igralištu gravitiraju naselja Zoretići, Kukuljani, Trnovica, Milaši i Brnelići, a roditelji su do sada koristili najbliže dječje igralište u Ratuljama ili pak Jelenju.

 

 

U ovom mandatnom razdoblju obnovljena su gotovo sva dječja igrališta, pa tako i ono kraj crkve u Jelenju, koje je izgrađeno prije desetak godina. Ostalo je još u potpunosti srediti igralište u Podkilavcu, a radovi se očekuju kroz koji mjesec, napominjuiz Općine.

Nova škola i dvorana u Dražicama velebni je kompleks koji će dati novu dimenziju u obrazovanju, ali i razvoju sporta i rekreacije, a projekt zajednički financiraju PGŽ i Općina Jelenje u omjeru 60:40 posto. Naime, sportska dvorana na jelenjskom području do sada nije ni postojala, a danas je to velebni objekt, uskoro s novim igralištem s koševima, golovima za nogomet i rukomet, kao i mrežom za odbojku te mjestom za trčanje, ali i preglednim i funkcionalnim tribinama na kojima će roditelji s užitkom promatrati djecu kako kroz igru, druženje i sport odrastaju.

 

Naša vizija da Jelenje bude mjesto ugodnog življenja obiteljima s djecom polako i sigurno se ostvarujeNaša vizija da Jelenje bude mjesto ugodnog življenja obiteljima s djecom polako i sigurno se ostvaruje

 

– Naša vizija da Jelenje bude mjesto ugodnog življenja obiteljima s djecom polako i sigurno se ostvaruje. Krajem ožujka škola i dvorana bit će spremni za useljenje, prema informacijama izvođača, što bi značilo da će dani u travnju biti, možemo slobodno reći, povijesni. Višemilijunska sredstva ulažemo u našu mladež kako bi imali mogućnosti za kvalitetan i zdravi razvoj, i mogu vam reći da nam niti u jednom trenutku nije žao uloženih sredstava, jer će to kroz godine generirati još više žitelja na području našeg Jelenja, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako zahvalu duguje i Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala program Nove snage Jelenja i kontinuirano prati projekte jelenjske lokalne samouprave uprave u ovom mandatnom razdoblju, a suradnja će se, prema svemu viđenome na terenu nastaviti i ubuduće.