MANDIĆ: nastavlja se praksa suspendiranog pročelnika

29. ožujka 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Rijeka

Rijeka

RIJEKA – Na konferenciji za medije vijećnica Mosta Nezavisnih lista u Gradu Rijeci, Petra Mandić, osvrnula se na novu Odluku o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, o kojoj će se raspravljati na 8. Sjednici Gradskog vijeća.

“Ovom Odlukom ustrojava se još jedan odjel gradske uprave, što znači da će ih Rijeka imati 14, što je više od svih poredbeno sličnih gradova – Split ih ima 12, Osijek 11. Također, naglasila je Mandić, u gradu Splitu, koji je veći od Rijeke, na masu plaća izdvaja se oko 220 milijuna kuna, a u Rijeci oko 235 milijuna kuna, što čini skoro četvrtinu godišnjeg proračuna. Kao predsjednica Odbora za Statut, Poslovnik i propise predložila sam Zaključak koji je prihvaćen i upućen Gradskom vijeću da Odluka o ustrojstvu upravnih tijela ide u 2 čitanja, te da se o njoj detaljnije raspravi. Iako je na sjednici Odbora jedino kolega iz SDP-a bio protiv ovakvog zaključka, nadam se da će do sjednice Gradskoj vijeća njegovi stranački kolege, a i on sam, promisliti o ovom zaključku, jer je na dobrobit građana Rijeke da se o njemu ne raspravlja na prečac, nego da se iznađu racionalna i učinkovita riješenja, te se možda nešto sredstava uštedi ili građani dobiju bolju uslugu za iste novce”, navela je.

“Također, Most NL upućuje na Gradsko vijeće prijedlog za donošenje Zaključka kojim Grad Rijeka iskazuje javni interes za sudjelovanje na projektu „Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske“ u okviru Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave od 14.12.2016. Uključivanje gradske uprave Grada Rijeke u ovaj Akcijski plan doveo bi do uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, racionalizirao radne procese i smanjio trošak Uprave, istodobno bi rasteretio građane i pružio im puno kvalitetniju uslugu – zaključuje Mandić, jer do kvalitetne i brze usluge građanima može dovesti sistematizacija i organizacija temeljena na radnom učinku, uz uvođenje digitalizacije koja jamči odgovornost za svaki pojedini predmet. Uvođenjem sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu išlo bi se u smjeru razvoja moderne Gradske uprave, povećanja ekonomičnosti, ubrzavanja procesa, povećanja kvalitete i transparentnosti rada uprave u cjelini”, ističe.

Mandić se osvrnula i na Sporazum koji je početkom veljače potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije temeljem kojeg će Urbana aglomeracija Rijeka moći iskoristit 43,7 milijuna eura iz fondova EU. „ Nažalost, unatoč tome što je ovakav sporazum potpisan i što se upravo odlučuje o drugačijem ustrojstvu Gradske uprave, te dvije stvari se uopće ne povezuju i ne govori se o strategiji povlačenja tog novca, službenicima koji će projekte odrađivati i rukovodiocima koji će za projekte biti odgovorni, ali se zato govori o povećanju broja Odjela i pročelnika, koji na nikakav način neće doprinijeti povlačenju ovih sredstava.

“Zaključujem da se nastavlja stara praksa koja je dovela do slučaja suspendiranog pročelnika kojeg građani zadnjih godinu dana plaćaju 15.000 kn bruto plaće iako ne radi, a Gradonačelnik ga još nije smijenio niti pokrenuo postupak da dobije otkaz, iako se u njegovom slučaju radi o teškoj povredi službene dužnosti. Ako ćemo tako naprijed, nećemo ništa postići niti će se i jedna kuna sredstava iz EU fondova sliti u Rijeku. Stoga, vrlo je važno da grad Rijeka ima učinkovitu, sistematiziranu i modernu upravu koja će znati povući sredstva iz EU fondova, a rješenje za to nije uspostavljanje još jednog odjela nego u suvremenoj digitaliziranoj upravi. Nažalost, čini se da je grad Rijeka ostao u 20. Stoljeću kad je gradska uprava u pitanju, iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće”, zaključuje Mandić. (kv)