LOVRAN – Postavljena skulptura suvremenom plesnom umjetniku

14. lipnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

lovran plesačiLOVRAN – U parku ispod hotela Excelsior kao nastavak obilježavanja 30 godina suvremenog plesa na Liburniji, svečano je  predstavljena skulptura suvremenom plesnom umjetniku. Događanje se nastavilo na Lovranskom mulu gdje je održano predstavljanje Lovrana unutar “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” i potprograma “27 SUSJEDSTVA” uz plesne predstave Plesnog art laboratorija te Škole suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb i Škole za balet i ritmiku iz Zagreba kao dio Festivala umjetnosti plesanja.

Autor skulpture je Ivan Valušek prema ideji koreografkinje Senke Baruške, a događanje njezina predstavljanja javnosti skulpture popratio je i nastup profesionalnih plesnih umjetnika. Sama plesna umjetnost je prolazna i malo toga ostane u materijalnom smislu, navode orgnizatori. Iza plesnih umjetničkih djela stoje plesni umjetnici koji svojim radom, velikom žrtvom i odricanjem rijetko bivaju adekvatno spomenuti i priznati, pa je i ovaj spomenik čin zahvale svim suvremenim plesačima, što skulpturu predstavlja kao originalnu instalacija u nas i šire.

Lovran je odabran u “27 susjedstva” – potprogram “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” kao jedno od 27 mjesta u okolici Rijeke u kojem će odabrani tim promovirati i razvijati kulturne sadržaje u iduće četiri godine. Predstavljanjem Lovrana u “27 susjedstva” – potprograma “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” želja EPK tima Lovran je približiti umjetnost i omogućiti da kulturni sadržaji budu dostupni svima te će se zahvaliti svim potpisnicima podrške (njih čak 50).

(kv)