LIBURNIJSKE VODE (ex Komunalac) ŽELI POVEĆATI CIJENU VODE – LOVRAN I OPATIJA REKLE “STOP!”

20. rujna 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

vodaOPATIJA / LOVRAN – Grad Opatija, Općina Lovran, Općina Matulji i Općina Mošćenička Draga zaprimili su zahtjev Liburnijskih voda d.o.o. (ex dio Komunalca), na čelu s Ervinom Mrakom, za izdavanje suglasnosti za povećanje cijene vodnih usluga (vode, odvodnje i pročišćavanja).

Već ranije su čelnici Općina Lovran naveli kako se ne slažu s predloženim povećanjem cijena vode, smatrajući prijedlog posve neprihvatljivim, a sada je i Grad Opatija naglasio kako nije suglasan s predloženim povećanjem cijene vodnih usluga te je o tome obavijestio Liburnijske vode.
“Grad Opatija bi eventualno bio suglasan s povećanjem cijene vodnih usluga samo u stavci pročišćivanja otpadnih voda, no samo i isključivo pod uvjetom da na takvo što pristanu i ostale jedinice lokalne samouprave koje su članovi društva Liburnijske vode d.o.o. pa predlaže takav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine društva. Skupština ne može donijeti jedinstvenu odluku o povećanju cijene vode, jer odluku donosi čelnik svake lokalne samouprave za svoj grad ili općinu”, navode u Gradu.

“Važno je reći i da su Liburnijske vode d.o.o. zahtjev za povećanje cijene vodne usluge poslale jer za to imaju zakonsku obvezu. Naime, povećanje cijene vodnih usluga Liburnijske su vode d.o.o. predložile iz razloga usklađenja sa čl.4. i 5. Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva (N.N. br. 112/10), a temeljem nalaza obvezne revizije, unatrag nekoliko godina, o neusklađenosti sadašnje cijene I troškova koje cijena mora pokrivati. Obveza revizije i izvještavanja Vijeća za vodne usluge o nalazu revizije i poduzetim mjerama proizlazi iz čl. 207a Zakona o vodama N.N.56/13. Isto vrijedi i za uvođenje cijene pročišćavanja s obzirom da je pročišćivač u Ičićima u funkciji od 2015.godine, a JLS nisu prihvatile povećanje cijene za novu uslugu”, stoji u priopćenju Grada.

Inače, Opatijska rivijera ima jednu od najskuplje cijene voda u Hrvatskoj, što mnogi smatraju posve neopravdanim.

(kv)