LANTERNA SE BUDI U KRALJEVICI

11. rujna 2022. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

“Zadovoljstvo nam  je najaviti da će se ove godine u Kraljevici održati nova likovno-umjetnička manifestcaija Ex tempore Kraljevica 2022. – Lanterna se budi… Riječ je o internacionalnoj manifestaciji Ex tempore (lat. bez pripreme), odnosno likovnom događaju – natječaju koji će se održati na ponos grada Kraljevice i cijele šire zajednice u Dvorcu Nova Kraljevica – Frankopan u Kraljevici u nedjelju 11. rujna 2022. godine “, naveli su organizatori. 

Naziv Lanterna se budi… je odabran zbog kraljevačkoga simbola, svjetionika (lanterne) na rtu Oštro, koji ove godine obilježava 150 godina postojanja, a koji će ujedno biti i tema likovnih radova za dječje sudionike. Drugi simbol ovoga kraja je bura što će biti tema za likovne radove odraslih.

Ovakav likovni događaj ima intenciju podizanja opće likovne kulture, okupljanja mladih i starijih željnih slikanja ne samo iz Kraljevice, nego iz bilo kojega dijela Hrvatske i inozemstva. Događaj je to u kojemu publika može na licu mjesta doživjeti nastanak likovnih djela inspiriranih našim divnim krajem, a sve radove bit će moguće i kupiti. Na taj način ćemo ujedno i obogatiti turističku ponudu grada Kraljevice i produljiti sezonu, a nadamo se da će manifestacija prerasti u tradicionalni događaj kao što je u Grožnjanu, Voloskom ili na Trsatu gdje svake godine Ex tempore privuče brojne posjetitelje. Kraljevica svakako ima atribute koji bi s ovakvim kulturnim događajem bili još prepoznatljiviji, pogotovo zbog održavanja manifestacije u prekrasnom obnovljenom Dvorcu Frankopan.

Sudionici se mogu prijaviti u više kategorija: djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole i djeca od 5. do 8. razreda osnovne škole te odrasli (od 1. razreda srednje škole nadalje) u dvije kategorije: amateri i profesionalci.

Ocjenjivati i nagrađivati će se samo likovni radovi koji će biti napravljeni na licu mjesta po zadanoj temi. Izbor materijala i medija na kojemu će sudionici crtati i slikati je slobodan. Sudionici će moći donijeti svoje radove koje su prije napravili, ali ti radovi neće biti ocjenjivani, nego će biti dio njihove prezentacije, svojevrsne izložbe koja će dodatno oplemeniti prostor. Nerijetko publika takve radove rado otkupi od umjetnika.

Najbolji radovi će biti ocijenjeni od strane stručnoga žirija u sastavu:  dr. Zlata Tomljenović, slik. Nenad Petronio, ak. slik. Ivan Tomečak te prof. Predrag Znaor.

Za najbolje radove predviđene su novčane i praktične nagrade cijenjenih sponzora, organizatora i pokrovitelja. Nagrađivanje sudionika je običaj na ovakvim likovnim manifestacijama, pogotovo djece i mladih, kojima bi bile namijenjene praktične nagrade. To je i svojevrsni poticaj za mlade umjetnike, amatere i akademske slikare za neka buduća sudjelovanja na kraljevačkom Ex tempore jer nam je cilju ovu manifestaciju učiniti tradicionalnom.