KVARNERSKI OLIMP – Započeli radovi na Centru za posjetitelje Učka

30. studenoga 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

učkaUČKA – Svečano je obilježen početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Centar za posjetitelje uređuje se u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva te je uz volontersko-informacijske centre u Rovinju, Podmaju i Lovranskoj Dragi ključni infrastrukturni zahvat toga projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 49 milijuna i 907 tisuća kuna, sufinancira ga Europska unija s 32 milijuna 760 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3 450 tisuća kuna, dok su ostatak sredstava osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i partneri.

Ugovor o radovima na Centru za posjetitelje koji uključuje rekonstrukciju postojeće gospodarske zgrade te izgradnju višenamjenskog objekta i izložbenog centra vrijedan 15 milijuna i 860 tisuća kuna potpisan je s tvrtkom De Conte d.o.o. iz Labina, a rok za završetak radova je 16 mjeseci, odnosno do ožujka 2020.

Realizacijom svih aktivnosti u sklopu projekta Učka 360 stupnjeva, koji uz infrastruktruru uključuje i razvoj programa za posjetitelje, interpretacijski centar, prostor za edukacije i radionice, povećat će se privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te će biti unaprijeđeni obrazovni kapaciteti Ustanove s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja o Parku prirode i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, naglasio je ravnatelj JU Parka prirode Učka Egon Vasilić.

Svečanom početku radova nazočio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. On je istaknuo da ovaj događaj predstavlja početak značajnijih investicija na Učki što je do sada bio i objektivni nedostatak Parka prirode te kako do realizacije ne bi došlo bez dobre koordinacije tima koji je pripremao projekt sa svim drugim uključenim čimbenicima.

Bez podrške lokalne samouprave, Grada Opatije i svih ostalih jedinica lokalne samouprave na području Opatijske rivijere ne bi bilo moguće ostvariti ovakav projekt jer smo osigurali infrastrukturne uvjete, a veseli nas i da će novi Centar za posjetitelje osigurati i nova radna mjesta, naglasio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Učka nas spaja, a ne razdvaja te ćemo upravo kroz razne europske projekte nastojati oživjeli Učku i Ćićariju i ponuditi nove sadržaje za sve naše građane, kao i za turiste, istaknuo je istarski župan Valter Flego. U ime Primorsko-goranske županije svečanosti jer nazočila pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković.