KVARNER – Zbog više prekršaja u prometu novčana kazna od 63.000 kuna

22. rujna 2020. | Kategorija: Hrvatska

Sukladno važećim zakonskim propisima, zbog počinjenja više prometnih prekršaja, za 23-godišnjakinju je predložena novčana kazna od 63.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana

policijaNa prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošlog vikenda policija je pojačano nadzirala promet. U cilju sprječavanja najtežih nesreća te stradalih i ozlijeđenih sudionika, nadzirane su kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, kao i svi ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju ukupno je zabilježeno 387 prometnih prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran je u kategoriji prekoračenja dopuštene brzina kretanja vozila – 115 prekršaja, zatim 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 36 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji,  29 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te sedam prekršaja vožnje s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, kao i 109 ostalih prekršaja .
 
Izdvajamo evidentiranu najveću brzinu tijekom vikenda i to u subotu, 19. rujna u 11.36 h  na autocesti A6 gdje se osobno vozilo marke Seat Leon, riječkih registarskih oznaka, kretalo brzinom od 211 km/h u smjeru Rijeke kod vijadukta Zečeve Drage, na mjestu gdje je propisana brzina od 110 km/h.
 
Za vrijeme vikenda ukupno je alkotestirano 116 vozača, a kada je riječ o koncentracijama, kod 12 vozača je izmjerena koncentracija alkohola iznad 1,50 g/kg, osam vozača je imalo koncentraciju alkohola u kategoriji od 1,01 do 1,50 g/kg, sedam od 0,51 do 1,00 g/kg, a dva vozača do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Jedan vozač je odbio testiranje na alkohol, dok je jedan vozač zatečen pod utjecajem droge.
 
Najveća koncentracija od 3,95 g/kg izmjerena je 44-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je u alkoholiziranom stanju izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. U subotu, 19. rujna oko 16.30 sati, upravljao je osobnim vozilom marke Opel, riječkih registarskih oznaka, na području Opatije gdje je izgubio nadzor nad vozilom i udario u zaštitnu ogradu.
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola i izazivanja prometne nesreće, predložena mu je novčana sankcija u visini 20 000 kuna i zabrana vožnje vozilima B kategorije na rok od tri mjeseca.
 
Noćas je i u središtu Rijeke u ulici Moše Albaharija , oko 1.10 sati, alkoholizirana vozačica izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom. Riječ je o 23-godišnjoj hrvatskoj državljanki koja je pri koncentraciji alkohola od 2,23 g/kg upravljala motociklom marke TGB, bez registarskih oznaka i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Osim toga, prije prometne nesreće u kojoj je udarila u dva parkirana osobna vozila, na semaforu je prošla kroz crveno svjetlo te se nije zaustavila na svjetlosne znakove policijskih službenika već je nastavila vožnju i izazvala prometnu nesreću.
Potom je privedena u policijske prostorije te po završetku postupanja, zbog počinjenih prometnih prekršaja, a sukladno važećim zakonskim propisima, nadležnom općinskom sudu za 23-godišnjakinju je predložena novčana kazna od 63.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.