KVARNER – Vikend u prometu: 274 prekršaja, 21 prometna nesreća, petero lakše ozlijeđenih

8. ožujka 2021. | Kategorija: Hrvatska

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna.jpg

Najveća brzina od 174 km/h izmjerena je radarskom kontrolom na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko, dok je najveća koncentracija alkohola od 2,01 g/kg izmjerena u Rijeci 29-godišnjoj hrvatskoj državljanki

Tijekom prošlog vikenda policija je na području nadležnosti  Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Tako je evidentirano ukupno 274 prometnih prekršaja i to 66 prekršaja prekoračenja brzine, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,  14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, zatim 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, 10 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, ali i dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, kao i 123 ostalih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 174 km/h izmjerena je radarskom kontrolom jučer, 7. ožujka. u 15.46 sati na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko. Osobno vozilo marke Mercedes, zagrebačkih registarskih oznaka, kretalo se u smjeru Rijeke navedenom brzinom na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 100 km/h na tom dijelu prometnice.

Najveća koncentracija alkohola od 2,01 g/kg izmjerena je u Rijeci 29-godišnjoj hrvatskoj državljanki. Policija ju je u petak, 5. ožujka, oko 22.30 sati, zaustavila u Rijeci u ulici Franje Čandeka gdje je upravljala s osobnim vozilom marke BMW, riječkih registracijskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja sankcionirana je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te joj je predložena novčana kazna od 20 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.
Inače, od ukupno 50 alkotestiranih vozača, kod njih 14 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 31. i 40. godine života, njih sedam. Kada je riječ o koncentracijama, šest vozača je evidentirano s koncentracijom između 1,01 do 1,50 g/kg, pet ih je bilo s 0,51 do 1,00 g/kg, dvoje s 1,51 g/kg i više, dok je jedan vozač evidentiran u skupini do 0,5 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Jedan vozač je odbio testiranje na droge.
Navedeni vozači, kao i svi ostali počinitelji prekršaja u prometu, sankcionirani su u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Proteklog vikenda na prometnicama u Primorsko-goranskoj županiji dogodilo se i 20 prometnih nesreća u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno. Kako bi se smanjio broj nesreća s ozlijeđenim osobama, opetovano pozivamo vozače na pojačan oprez te dosljedno poštivanje svih prometnih propisa, navode iz policije.

(kv)