KVARNER – Uspješno riješeno pet razbojništava, uhićene četiri osobe

10. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

 

  • Slika RIJEKA – Sumnja se da su kaznena djela počinili u novčarskim ustanovama i poštanskim uredima. Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja

Četvoricu hrvatskih državljana u dobi od  26 do 36 godina policija sumnjiči za kaznena djela razbojništava u novčarske ustanove (banke) i poštanske urede na području Rijeke, počinjena između kolovoza prošle i ožujka ove godine. 
Rezultat je to opsežnog kriminalističkog istraživanja po završetku kojeg su počinitelji uhićeni i privedeni, a dio otuđenog novca pronađen. Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta ove Policijske uprave i  I. i II. policijske postaje Rijeka u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Crikvenica i Policijske uprave zagrebačke.
Na danas održanoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, tijek i rezultate kriminalističkog istraživanja prezentirali su Robert Tomac, načelnik Sektora kriminalističke policije i Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe općeg kriminaliteta.
U uvodnom obraćanju načelnik Tomac istaknuo je kako je stanje kriminaliteta na području ove Policijske uprave vrlo dobro. Kazao je kako su uz nositelje istraživanja, djelatnike Službe općeg kriminaliteta, sudjelovali i djelatnici drugih službi Sektora kriminalističke policije, pojedine policijske postaje i djelatnici PU zagrebačke te svima zahvalio na uspješnom radu i ostvarenim rezultatima.
Voditeljica Ćaćić navela je razdoblje, nastalu štetu i počinitelje kaznenih djela kojima su oštećene novčarske ustanove sa sjedištem u Zagrebu i Umagu te pošta.
Navela je da su provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena kaznena djela razbojništva u poštanske urede počinjena 23. kolovoza 2019. godine na Gornjoj Vežici, 14. studenoga 2019. godine na Srdočima te 17. prosinca prošle i 14. veljače ove godine  u istoj novčarskoj ustanovi na Srdočima, kao i 27. ožujka u novčarskoj ustanovi u središtu Rijeke. Sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima je oko 1.250.000 kuna.

Slika /vijesti/2020/PRES-GLAVNA-8.5.2020..jpg

Počinitelji su maskirani i uz ozbiljnu silu i prijetnju vatrenim oružjem prema zaposlenicima ovih objekata i djelatnicima zaštitarskih tvrtki otuđili novac. U svim slučajevima u objektima su bili i građani. Ozlijeđenih osoba nije bilo.
U sklopu kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenih, kao i vozila na crikveničkom području te na području Rijeke i Zagreba. Pretragama su pronađeni i oduzeti novac, vatreno oružje  i predmeti korišteni prilikom počinjenja kaznenih djela
Pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predana su sva četvorica osumnjičenika, čime je  uspješno riješeno pet kaznenih djela razbojništava.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja. (kv)