Kultura i ekologija nove aktivnosti projekta Ri Move – sportske škole Grada Rijeke

25. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

rijeka korzoRIJEKA – Novitet u projektu Ri Move je uvođenje sportske lektire, predstavljanje publikacija sportske tematike s ciljem spajanja kulture sporta i čitanja te pokretanje kazališnih predstava sportske tematike.

Daljnje aktivnosti projekta Ri Move predstavili su Renato Kostović, v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Katarina Jusup-Dodig, voditeljica RiMove projekta, Gordana Kenđel-Jovanović, predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Slaviša Bradić iz Riječkog sportskog saveza, Dorotea Pešić Bukovac, predstavnica projekta Eco-Corner, te Tea Mičić iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Projektom Ri Move trenutno je obuhvaćeno više od 600 učenika a provodi se u sedam osnovnih škola u Rijeci (OŠ “Brajda”; OŠ SE “Dolac”, OŠ “Gornja Vežica”, OŠ “Kantrida”, OŠ “Vladimir Gortan” te u OŠ “Eugen Kumičić”, OŠ Pećine”). Kako je rečeno tijekom predstavljanja daljnjih aktivnosti, interes za uključivanje u ovaj projekt je velik, pa je namjera njime obuhvatiti sve riječke osnovne škole. Program se u osnovnim školama provodi za vrijeme produženog boravka i cjelodnevne nastave. Učenike od prvog do četvrtog razreda podučavaju educirani treneri i sportaši, a uključene sportske grane omogućuju djeci da istraže i razviju raznolike vještine, te da steknu zdrave navike redovitog kretanja. U sklopu projekta RiMove provode se programi iz atletike, gimnastike i juda. Programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psiho-socijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a namijenjeni su učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Osim popularizacije sporta, cilj Ri Move škole je i integracija sporta u vremenski okvir produženog boravka, što djeci ostavlja više slobodnog vremena izvan nastave.
Također se kroz projekt provodi i čitav niz drugih aktivnosti kao što su upoznavanje djece sa svim sportovima u našem gradu kroz prezentacije, posjetima poznatih sportaša, posjetima i korištenjem sportskih objekata, razne humanitarne akcije itd.
Projekt je nadograđen implementiranjem „Škole zdrave prehrane” nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, gdje djeca uče o važnosti zdrave prehrane,
„Eco-Cornerom“, projektom koji provode tvrtka „,Metis“,d.o.o., HNK “Rijeka“ i RSS, a čiji je cilj podizanje ekološke svijesti na praktičan i zanimljiv način,

Novitet u projektu Ri Move je uvođenje „Sportske lektire”, predstavljanje publikacija sa sportskom tematikom namijenjeno djeci koja potiče i spaja kulturu sporta i čitanja. Također, u planu je spoj kulture i sporta, odnosno pokretanje kazališnih predstava sa sportskom tematikom koja na najljepši način povezuje kulturu i sport.