KREĆE U OPATIJI – start up inkubatora za kreativni turizam u sklopu Urbane Aglomeracije Rijeka

18. travnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

opatijaOPATIJA – Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Villi Antonio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Emil Priskić, predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Kristian Tončić i predstavnik tvrtke Silos group d.o.o. kao provoditelja projekta Mateo Stupičić najavili su početak provedbe Pilot projekta „Da se mene pita…“ koji je dio aktivnosti Grada Opatije u pripremi pokretanja budućeg Start-up inkubatora za kreativne turističke inovacije, a koji će biti smješten u Villi Antonio. Riječ je o inovativnom projektu koji mladima pruža mogućnost da sami osmisle rješenja za uređenje gradskog prostora u Villi Antonio, kao i aktivnosti budućeg centra kreativnih turističkih inovacija.

Zamjenik gradonačelnika Priskić istaknuo je da je Pilot projekt „Da se mene pita…“ uvertira u EU projekt koji je namijenjen mladima Opatije, ali i šire okolice radnog naziva „Creative Tourism Lab – Opatija“, a želja Grada Opatije bila je već prije samog početka EU projekta mladima omogućiti da se uključe i sudjeluju.

– Cilj projekta je izrada prijedloga uređenja gradskog prostora Ville Antonio, a namjena prostora je uređenje centra za mlade i poduzetne Opatijce. Budući sadržaj bit će kreiran kroz radionice koje smo organizirali. Radi se o inovativnom projektu jer krećemo na sasvim drugačiji način u pristupu – ne želimo mladima predati gotov prostor, već nam je želja da se oni uključe u samom startu te sami osmisle prostor i pravac kojim će razvijati svoje poslovne ideje, kazao je Priskić.
Predstavnik tvrtke Silos group Mateo Stupičić naglasio je kako je cilj potaknuti kreativno razmišljanje mladih iz Opatije i okolice te objasnio da su u svrhu provedbe programa organizirane radionice podijeljene u dva modula.

– Radionice će se održati krajem travnja i tijekom svibnja i temelje se na metodi Design Thinking, u svijetu već prihvaćenoj metodi poticanja inovacija. Programom je predviđena i panel rasprava „Opatijske Ćakule – O poduzetničkim ekosustavima” koja će se održati 5. svibnja te predstavljanje radova i podjela diploma na Demo Day-u u Gervaisu 30. svibnja, istaknuo je Stupičić te kazao kako su prijave otvorene do 23. travnja, radionice su besplatne za sudionike, a interes postoji te je stiglo već dosta prijava.
Predsjednik Savjeta mladih Kristian Tončić zahvalio je Gradu Opatiji što nastoji poboljšati život mladih te iskazao zadovoljstvo formiranjem Savjeta mladih te izradom Lokalnog programa za mlade.

– Ovaj projekt nam je potreban kako bismo etablirali našu „staru damu“ u svjetski grad. Nadam se da će projekt „Da se mene pita…“ svrstati Opatiju u gradove s inovacijama koje mogu doprinijeti strateškim ciljevima, kazao je Tončić te obećao u ime Savjeta mladih da će sudjelovati u projektu kako bi poboljšali život mladih u Opatiji.

Na kraju konferencije zamjenik gradonačelnika Priskić dodao je kako je Grad Opatija nositelj projekta start up inkubatora za kreativni turizam u sklopu Urbane Aglomeracije Rijeka za koji je određen iznos od 280 tisuća eura uz 85% sufinanciranja od strane EU. Glavni cilj projekta je stvaranje progresivne i poticajne platforme za formiranje novih ideja i projekata radi stvaranja poticajne klime za pozicioniranje Opatije kao centra inovacija, kreativnosti novih projekata u području turizma. (kv)