KRALJEVICA – Posljednji pozdrav našem sugrađaninu, kulturnom stvaraocu, gospodinu Želimiru Mandekiću

5. studenoga 2023. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

mandekicKRALJEVICA – Želimir Mandekić  je Kraljevičan, rođen 1941. godine na veliko veselje svojih roditelja koje je uvijek s ponosom i poštivanjem spominjao i počesto ih navodio kao izvore za mnoga tumačenja o događajima i ljudima iz prošlosti Kraljevice.

Čini se da je oduvijek u sebi nosio interes za bilježenje sjećanja na stvari, ljude, pojave i trudio se, koliko god može, ostaviti pisani trag na isto. Tako su nastajale njegove knjige o gospodarskoj prošlosti Kraljevice i zbirka poezije i proznih tekstova. U njima Želimir kao neumorni istraživač i zaljubljenik u svoj grad priča o Kraljevici odabranim pripovjedačkim glasom, ali u poeziji, na svojoj čakavštini, donosi slike svoga djetinjstva, rodnog kraja, nestalih vrijednosti kao iskre s ognjišća nekog zaboravljenog vremena i Kraljevice kakva je nekada bila.

Ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom životu našega grada kao jedan od osnivača Udruge u kulturi Stol i njezin počasni član, potičući suradnike brojnim idejama na stvaranje projekata za bogaćenje kulturne ponude i očuvanje tradicije.

Njegovim odlaskom ostajemo oslabljeni za vrijednog kulturnog stvaraoca, izražavamo iskrenu sućut prijateljima i suradnicima, a posebno obitelji kojoj želimo da sačuva lijepe uspomene na zajedničke trenutke jer će one biti izvor snage i utjehe u danima tuge koji dolaze.