KRALJEVICA – Od ministarstva dobiven novac za obnovu krovišta crkve Sv. Nikole

13. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Kraljevica

Kraljevica

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije krajem 2019. godine kroz Program ulaganja u zajednicu objavilo je natječaj za sufinanciranje  aktivnosti povezanih sa sanacijom sakralnih objekata.

KRALJEVICA – Župa Sv. Nikole u Kraljevici u suradnji s Gradom Kraljevica na natječaj je prijavila sanaciju krova crkve Sv. Nikole u Kraljevici. Dobiven je iznos od 150.000 kn koji je utrošen na nabavu cjelokupnog materijala potrebnog za obnovu krova. Pomoću donacije i sufinanciranja Grada Kraljevice zatvorena je cjelokupna financijska obveza, potrebna za cjelokupnu obnovu krova.

Prvim korakom i dobivanjem sredstva za materijal krova, preostala nam je obveza osiguranja sredstava za samo izvođenje radova krovišta. Otvaranjem novog natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u veljači 2020.godine i prijavom na isti, također su odobrena sredstva u vrijednosti od 150.000 kn, kojima će se osigurati statičar, arhitekt i radovi.

Ukupna vrijednost investicije za sada iznosi 347.246,75 kn, od čega će se većina financirati dobivenim sredstvima iz Ministarstva, a preostali dio financirat će Grad Kraljevica.

Cilj ovog projekta jest očuvati vjerski, ali i kulturno-povijesni objekt upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Vrijednost cjelokupnog kompleksa koji čini crkva Sv. Nikole zajedno sa starim dvorcem Zrinskih je nemjerljiva i od velike povijesne i kulturne važnosti.

“Nadamo se da ćemo u budućem razdoblju osigurati dodatna sredstva i  ovaj neprocjenjivo vrijedan kulturni spomenik iz 18.stoljeća i mjesto okupljanja naših sugrađana,
u potpunosti urediti te tako učiniti ugodnijim mjestom za naše sugrađane i župljane”, navode iz Grada.

(kv)