KRALJEVICA – obnavlja se javna rasvjeta

6. svibnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

javna rasvjetaKRALJEVICA – Grad Kraljevica i Petrol javna rasvjeta d.o.o. potpisali su Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projekt obnove javne rasvjete na cijelom području Grada Kraljevice, u naseljima Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Križišće, Veli i Mali Dol. Slijedeće godine u ovo doba mještani navedenih naselja imati će najkvalitetniju javnu uslugu rasvjetljavanja javnih površina modernom LED rasvjetom čime će se postići veća sigurnost prometa i kretanje pješaka.

Grad Kraljevica nastavlja s velikim investicijama u poboljšanju standarda isporuke usluga svojim mještanima. Gradonačelnik Dalibor Čandrlić u ime Grada Kraljevice sklopio je zajedno sa direktorom privatnog partnera Petrol javna rasvjeta d.o.o. Branimirom Štekom ugovor vrijedan 10.816.331,25 kuna. Tvrtka Petrol javna rasvjeta d.o.o. je društvo posebne namjene osnovano u svrhu provedbe projekta od strane tvrtke Petrol d.o.o. iz Zagreba koji je odabran kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave. Narednih 16 godina privatni partner će upravljati javnom rasvjetom na području Kraljevice. U prvoj godini izraditi će projektnu dokumentaciju i obnoviti postojeću javnu rasvjetu, a što uključuje zamjenu postojećih svjetiljki sa novima u LED tehnologiji, a preostalih 15 godina će ju održavati.

– Iako smo još u povojima što se tiče privatnih investicija u javnom sektoru, primjer ovakvog ugovora u Kraljevici je zapravo svijetli primjer budućnosti. Cilj je svake jedinice lokalne samouprave pružiti najkvalitetniju i dostupnu javnu uslugu. Meni kao gradonačelniku je najvažnije zadovoljstvo građanki i građana u Kraljevici. Također je bitno da je usluga svima dostupna i na jednako efikasan i kvalitetan način provediva, kazao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

U razdoblju održavanja Grad će podmirivati troškove električne energije koji će biti manji zbog učinkovitije LED rasvjete i privatnom partneru plaćati naknadu u godišnjem iznosu nešto većem od 700.000 kuna.

Obnovljeno će biti ukupno više od 1.000 rasvjetnih mjesta na cijelom području grada, odnosno u naseljima Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Križišće, Veli i Mali Dol. Na 255 rasvjetnih mjesta, na kojima će se upravljati sa 278 svjetiljki, implementirati će se sustav nadzora, upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda te kontrolu isporuke standarda privatnog partnera. Iz ovog sustava javni partner, odnosno Grad imati će uvid u ostvarene uštede i stanje javne rasvjete. Snaga moderniziranog sustava javne rasvjete bit će manja za više od 70% uz povećanje kvalitete rasvijetljenosti. Ušteda je vrlo bitna jer se smanjuju javni rashodi, a time i štedi novac poreznih obveznika, građana Grada Kraljevice. (kv)