KRALJEVICA – NEOBIČAN POZIV JAVNOSTI: MIŠLJENJE O ODORI KOMUNALNOG REDARA

26. srpnja 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Kraljevica

Kraljevica

KRALJEVICA – U Kraljevici se pojavio sasvim neobičan poziv javnosti, kojim bi javnost trebala reći svoje o – odori i iskaznici komunalnog redara!

“Poziv javnosti za dostavu mišljenja, primjedbi i prijedloga na prijedlog Odluke o službenoj odori i iskaznici komunalnog redara putem internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću”, navodi se u pozivu.

U obrazloženju pak stoji: 2013. godine od strane gradonačelnika bio je donijet pravilnik o službenoj iskaznici, sve kako bi komunalni redar mogao neometano obavljati svoju dužnost. Obveza nošenja službene odore se tim pravilnikom nije propisala. Međutim, novim Zakonom o  komunalnom gospodarstvu koji je stupio na snagu u kolovozu 2018. godine izričito je propisano da izgled službene odore te izgled i sadržaj službene iskaznice komunalnog redara propisuje odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Iz te zakonske odredbe proizlazi da osim iskaznice, komunalni redar mora imati i službenu odoru, a izgled, način njihovog izdavanja i uporabe mora se propisati posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Stoga se ovom Odlukom predlaže da komunalni redar ima službenu odoru koja će se sastojati od majica kratkih i dugih rukava (ovisno o godišnjem dobu), zimske jakne i cipela. Na majici će pisati Grad Kraljevica, komunalni redar. Predlaže se da iskaznica bude istog izgleda kao i do sada. Službenu odoru i iskaznicu komunalnom redaru izdaje pročelnik nadležnog upravnog odjela za komunalni sustav te će se ista mijenjati (odora) nakon isteka uporabnog roka od 24 odnosno 48 mjeseci, iznimno i kraće ukoliko bude oštećena ili uništena tijekom obavljanja službenih dužnosti. 

 

Tako Grad Kraljevica ne može samostalno donijeti ni odluku kakvom će biti njihova vlastita odora komunalnog redara, pa se pita javnost. A oni koji imaju svoje mišljenje kako ona treba izgledati – plava, siva, zelena, s grbom Kraljevice, bez grba Kraljevice, s dvije ili tri palme – sve te velike i važne odluke za sudbinu Kraljevice možete poslati na do 26. kolovoza na ana.prodan@kraljevica.hr .

(kv)