KRALJEVICA – Humanitarna akcija „Na krilima glazbe i mira“

29. listopada 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

giving srce pomoć humanoKRALJEVICA – U gradskoj vijećnici Grada Kraljevice održana je press konferenciju povodom humanitarne akcije „Na krilima glazbe i mira: Banja Luka 27.10.-29.10.2017.godine“.

Ova humanitarna akcija osmišljena je na poziv biskupa Franja Komarice koji je rekao: „Nikada nećete znati koliko nam značite Vi koji dolazite iz nama tako daleke Europske Unije.“ Potaknuti njegovim riječima osmišljena je humanitarna akcija pod nazivom „Na krilima glazbe i mira“.

Tako će ovog petka put Banja Luke krenuti predstavnici Grada Kraljevice, članovi Hrvatskog glazbenog društva “Zvijezda Danica” i Mješovitog pjevačkog zbora “Rijeka Sempre Allegro”, predstavnici Osnovne škole Kraljevica te inicijator i koordinator akcije Gordan Žurga.

“Humanitarna akcija ima više segmenata. Delegacija će posjetiti Katolički školski centar, obići ćemo Caritas Banjalučke biskupije, nakon toga imamo prijem kod biskupa, sudionici će obići Banja Luku, a promovirat ćemo i Kraljevicu. Uz cjelovečernji koncert zborovi će sudjelovati i na Pjevanoj misi,” najavio je Žurga te zahvalio svima koji su doprinijeli akciji.

Cilj je pružiti punu podršku Hrvatima koji žive u Banja Luci. Korak tome je upravo ovaj posjet i donacija Grada Kraljevice Caritasu biskupije Banja Luka na čelu s direktorom Miljenkom Aničićem, koja bi pomogla korisnicima Caritasa nabavku neophodnih namirnica i ogrijeva za nadolazeću zimu.

Naši zborovi HGD „Zvijezda Danica“ i „Rijeka-Sempre Allegro“ će također sudjelovati u akciji i svojim koncertom pokazati kako glazba spaja i povezuje ljude, običaje i kulture, ne poznaje granice i barijere.

“Mi kao Grad smo se rado odazvali akciji. Posebno mi je drago što smo uspjeli stupiti u kontakt s Miljenkom Aničićem, direktorom Caritasa biskupije. Pomoći ćemo Caritasu s donacijom od pet tisuća kuna. Radujem se susretu s biskupom Komaricom, kojeg ću imati čast upoznati, ali i susretu s našim ljudima koji tamo žive”, naglasio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Umjetnička voditeljica i dirigentica Hrvatskog glazbenog društva “Zvijezda Danica” i Mješovitog pjevačkog zbora “Rijeka Sempre Allegro”- Helga Dukarić Dangubić najavila je bogat program koncerata, što će se održati u katedrali svetog Bonaventure, dok se na dugu i uspjesima protkanu povijest mješovitog pjevačkog zbora iz Kraljevice, ujedno jednog od najstarijih zborova u Hrvatskoj, osvrnula predsjednica Dubravka Poljanšek.

Prikupljanjem školskog pribora u akciju su se uključili i učenici Osnovne škole Kraljevica. Cilj je da djeca pomognu djeci te da se kraljevički učenici senzibiliziraju s vršnjacima izvan domovine koji žive u specifičnim uvjetima, poručila je učiteljica Sunčica Vučković.

Za mali grad poput Kraljevice ovo je veliki korak, korak kojim pokazujemo da širimo svoje vidike i izvan granica grada, da suosjećamo s potrebitima pružajući im pomoć i prijateljstvo.