Kostrensko “ČA” u mozaiku

21. prosinca 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
foto by: kostrena.hr

foto by: kostrena.hr

KOSTRENA – Dvogodišnji projekt izrade mozaika „Kusić po kusić“ uspješno je priveden kraju. Projekt je započela Udruga A.na.nas. iz Kostrene u suradnji s Osnovnom školom Kostrena.

U projektu su sudjelovali svi učenici od petog do osmog razreda koji su mozaike izrađivali na satovima likovne kulture predvođeni nastavnicom Ivanom Prelc Rukavina. Ove godine na radionici je sudjelovalo oko 150 učenika OŠ Kostrena, a isto toliko i lani.
Bilo nam je fora, dok smo izrađivali mozaik slušali smo muziku i nije nam bilo toliko teško.“ Ema Viškanić, učenica 6.B razreda
Bilo nam je vrlo lijepo, pogotovo s voditeljem radionice i jako me to zanima. Nije bilo teško za raditi, ali je kidanje mozaika teško za prste. Sve riječi na čakavštini koje smo stavili na mozaik smo znali i kroz izradu ponovili. Ante Bilen, učenik 6.B razreda

Rezultat ove radionice su 29 mozaičnih panela koji prikazuju slike i čakavske riječi koje ih opisuju. Uz svako slovo abecede napisana je riječ te izrađen popratni crtež. Učenici petih razreda izradili su skice crteža po kojima su nastali mozaici izrađeni od šarenih staklenih kockica.

Projekt se sastojao od radionice izrade mozaika pod vodstvom kostrenskog umjetnika/mozaičara Matka Kezele koji je suradnju sa školom ostvario i 2009. godine kada je izrađen veliki mural. Ovaj projekt koji udruga provodi po školama nastao je iz ideje da se u nastavu uvede umjetnička tehnika koja nije predviđena u godišnjem školskom plan. Radionica mozaika pokazala se idealnom kod promicanja timskog rada, ali i motoričkog razvoja učenika pošto se radi o vrlo preciznoj i sporoj tehnici koja iziskuje strpljenje- istaknuo je voditelj projekta i predsjednik Udruge A.na.nas, Matko Kezele.

Mozaici ostaju u trajnom vlasništvu škole te će biti izloženi na vidljivom mjestu za posjetitelje u njenom atriju. (kv)