KOSTRENA – Vranić: Polovicom rujna kreću radovi na Kući kostrenskih pomoraca

29. kolovoza 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Dražen Vranić KostrenaKOSTRENA – Potpisom ugovora o radovima označen je početak realizacije dugo očekivanog projekta „Kuća kostrenskih pomoraca“.Ugovor o radovima potpisali su direktor tvrtke Kalun gradnja Marko Vukušić i direktor tvrtke RI-MA Aedificiolum d.o.o. Klana Ivan Tunjić  čije tvrtke čine Zajednicu ponuditelja koja će izvoditi radove te načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić koji je tom prilikom istaknuo:  “ Kuća pomoraca, više je od interpretacijskog centra jer je i pomorstvo u Kostreni više od zanimanja. To je način života koji je oblikovao nas i naše obitelji i utjecao na sve aspekte života i razvoja Kostrene stoga i zaslužuje dobiti počast u vidu nečeg trajnog i opipljivog, mjesta u kojem će svoje mjesto naći eksponati i priče naših mještana. Ponosan sam i počašćen privilegijom da doprinesem realizaciji zasigurno najznačajnijeg kulturnog projekta od osnutka naše općine“.

Vrijednost građevinskih i obrtničkih radova na sanaciji, adaptaciji i unutarnjem uređenju zgrade stare škole i njezina prenamjena u interpretacijski centar iznosi 2.833.277,27 kuna (bez PDV-a), od kojih je 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma, u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Razlika sredstva potrebnih za realizaciju projeka osigurana je iz proračuna Općine Kostrena. Radovi će trajati 240 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao što je planirano polovicom rujna.

Projekt interpretacijskog centra u Kostreni predstavila je ravnateljica Javne ustanove Centar kulture Kostrena Borka Reljac te ispred ustanove osnovane s ciljem upravljanja Kućom, istaknula zadovoljstvo što se nakon višegodišnjeg perioda pripreme ovog kompleksnog zajedničkog projekta napokon krenulo u realizaciju pojedinačnih projekata koji će zajedno činiti mrežu od 13 lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem jačeg turističkog, gospodarskog i regionalnog razvoja temeljenog na kulturološkom identitetu.

Kuća kostrenskih pomoraca bit će novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene čime će se značajno pridonijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene, posebno njezinog istočnog dijela koji će realizacijom projekta dobiti novi vrijedan sadržaj. 

Stara škola u Sv. Barbari sagrađena je 1893. god, a 1996. rekonstruirana i prenamijenjena u poslovni objekt koji su koristile kostrenske udruge. Ovim projektom planira se njezina prenamjena u interpretacijski centar „Kuća kostrenskih pomoraca“, s ciljem prezentacije kulturne baštine vezane za bogatu pomorsku tradiciju Kostrene. Kuća će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca i pobliže dati uvid u njegov način života – kako živi, koje zvukove čuje, što osjeća, što doživljava i na koji način utječe na svoju lokalnu zajednicu budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati i sve druge teme vezane uz pomorstvo. 

Zgradu čine prostori u prizemlju, na prvom katu i u potkrovlju povezani stubištem. Prizemlje će u budućem interpretacijskom centru predstavljati podmorje, prvi kat horizont, a potkrovlje nebo te će se na atraktivan način prikazati život pomorca temeljeći koncepciju uređenja na usporedbi građevine s onime što pomorac vidi dok plovi. Kuća kostrenskih pomoraca predstavljat će svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline „more je život“, „čuvajmo more“, „trebamo more“ i „more je u opasnosti“ čime će se istaknuti utjecaj čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost i važnost njegovog očuvanja te izdvojena cjelinu priča i predaja o moru.

Postav prvog kata pričat će priču o domu i obitelji i ženskoj perspektivi, Kostreni, o pomorskoj službi i o kostrenskim kapetanima, o životu na pučini i pokušati dočarati toplina doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska.

Prostor potkrovlja pružit će možda i najinteraktivnije sadržaje Kuće kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju „ploviti se mora“.

 

Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac najavila je 3D mapping prezentaciju „Kuće kostrenskih pomoraca“ namijenjenu mještanima koja se održava istog dana na istoj lokaciji s početkom u 21 sat, na kojoj će o Kući govoriti izrađivači muzeološke studije i projekta iz tvrtki Osam d.o.o. iz Zagreba i AKA tima d.o.o. iz Rijeke