KOSTRENA – prijatelj djece je više od isticanja šarene table

27. rujna 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Novosti

Općina Kostrena je aktivno posvećena unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta, kulture i drugih aspekata života djece i mladih, a ove godine donijela je odluku i o formaliziranju takvog usmjerenja kandidaturom za prestižnu titulu općine prijatelja djece. Svojom odlukom o uključivanju u akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“, Kostrena potvrđuje da je spremna prihvatiti i provoditi ciljeve i programske zahtjeve akcije, smatra načelnik Dražen Vranić.

Zašto postati Općina – prijatelj djece?
Mi smo općina koja već dugi niz godina sustavno ulaže u brojne aktivnosti djece i njihovo što kvalitetnije odrastanje, u izgradnju životne sredine koja će biti ugodna svim našim mještanima, pa tako i onim najmlađima. Program „Općina prijatelj djece“ više je od prepoznatljive table na ulazu u gradove i općine, koju u Republici Hrvatskoj nosi svega njih 68. Uključivanjem u program želimo postići što aktivniju participaciju djece u zajednici, kao i zajedništvo djece i odraslih u kreiranju programa namijenjenih djeci. Također, gradovi i općine koji sudjeluju u ovom programu, međusobnom suradnjom zajednički utječu i na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

Kako postati prijateljem djece?
Da bi općina postala ‘Prijatelj djece’, treba zadovoljiti minimalno 80% kriterija iz Programa akcije, a program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Program je razrađen kroz 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece, od programiranja i planiranja za djecu, osiguravanja financijskih sredstva, podrške i potpore radu udruga za djecu, sigurnog i zdravog okruženja, preko zdravlja, socijalne skrbi, podrške roditeljima, odgoja i obrazovanja djece pa do kulture, sporta i slobodnog vremena.

Mnoge programske zahtjeve iz kandidature Kostrena je zapravo već ispunila…
Kostrena je od samog osnutka usmjerena na ostvarivanje nadstandarda u svim aspektima života, s posebnim usmjerenjem na djecu i mlade na kojima i leži prosperitet naše zajednice. Upravo su se iz tog razloga prvo gradile škola, vrtić, sportska dvorana. Primjerice, ono što je danas normalno u svim školama, da učenici dobivaju udžbenike, u Kostreni je bilo stalno tako. I različitim drugim mjerama nastojimo roditeljima biti potpora, od rođenja djeteta, kroz rodiljne naknade i druge oblike skrbi, preko vrtića, kao i tijekom osnovne i srednje škole pa do završetka visokog obrazovanja. Pored stipendija, Općina učenicima i studentima sufinancira javni prijevoz, srednjoškolcima osigurava poklanja bon od 600 kuna za knjige, prvašići dobivaju 300 kuna, a svim učenicima OŠ Kostrena osiguran je besplatan prijevoz školskim autobusom. Sufinanciramo i čitav niz različitih programa u zdravstvu i socijali te u skladu s potrebama i rad dodatnih učitelja, odgajatelja i asistenata u nastavi.  Jedna smo od JLS s najnižom cijenom vrtića u našem prstenu u kojem nam svake godine nedostaje sve više mjesta.  Naime, Kostrena je poželjna lokacija za život mnogima pa ima konstantan priliv stanovništva i pozitivnu demografsku sliku pa o takvim trendovima i mi kao Općina vodimo računa u planiranju projekata, posebno u onom dijelu koji se odnosi na stvaranje što boljih uvjeta za djecu i mlade.

Što se tiče novog vrtića, započeli smo s aktivnostima u kojima sagledavamo sve mogućnosti i opcije, kako bismo čim je prije moguće definirali konkretnu lokaciju, izradili projektnu dokumentaciju te započeli s gradnjom područne zgrade vrtića. Cilj je ostvariti cjelovito i dugoročno rješenje, jer želimo osigurati mjesta za svu djecu Kostrene koja trebaju uslugu vrtića i jaslica.

Prošle godine obnovili smo vrtić, a to bismo voljeli učiniti i sa školskom zgradom, bez obzira što nismo njezin osnivač nego je to županija, nju pohađaju naša djeca pa ćemo rado biti partner u svim projektima uređenja škole. U proteklom razdoblju, sufinancirali smo brojne aktivnosti u školi kako bi se podigla kvaliteta boravka djece, kao i kvaliteta nastave, od klimatizacije prostora, učeničkih ormarića, multifunkcionalno – edukacijskog prostora, nabave različite opreme ili pružanja potpore različitim projektima,  pa do pripreme projekata u kojima će se urediti vanjski prostori škole, koja uvijek može računati na potporu i sudjelovanje Općine Kostrena u raznim projektima.

Djeci su svakako najzanimljivija igrališta kojih danas imamo 23, a uskoro bi trebala uslijediti i druga faza u izgradnji najvećeg kostrenskog  igrališta u naselju Doričići kao i uređenje igrališta uz obalni put, iznad uvale Svežanj nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Upravo je u tijeku izrada projekta za uređenje postojećeg igralište u ulici Ž. Pezelja u Pavekima, na kojem se planira postaviti nova moderna podloga umjesto sadašnje asfaltne, novi koševi, golovi za mali nogomet, ograde i ostala oprema kako da igralište bilo u skladu s današnjim standardima.

I sportski tereni se konstantno uređuju jer područje sporta također smatramo osobito važnim za zdravo odrastanje. U tijeku su radovi na rekonstrukciji pomoćnog igrališta stadiona u Žuknici, koji će znatno poboljšati uvjete za rad škole nogometa. U Sportskoj dvorani koju osim sportskih klubova koriste i učenici naše škole, obnovljena je kompletna podloga, a obnovljeni su i njezini vanjski sportski tereni s umjetnom travom koji nemaju status dječjih igrališta nego su u sastavu dvorane, s namjerom da se kvalitetnom sportskom infrastrukturom i kroz rad brojnih sportskih udruga djeci i mladima osiguraju što bolji uvjeti bavljenja sportom.

Nedugo ste bili u školi na druženju s učenicima. Što kažu djeca, kakva su njihova očekivanja?
Najprije moram reći da je taj susret bio vrlo inspirativan i zabavan  i pokazao je koliko je važno uključiti djecu u naša promišljanja o razvoju mjesta jer će nam oni sami najbolje reći što im treba i što od nas očekuju. Vrlo aktivno i otvoreno su postavljali pitanja i predlagali projekte, od uređenja igrališta do stalaka za bicikle pa i kritizirali nedostatak zabavnog sadržaja za tinejđere. U svakom slučaju, dogovorili smo se da ćemo se i ubuduće susretati, tako da se već sada radujem novim susretima i razgovorima! Osim što smo učenicima htjeli predstaviti kandidaturu Općine u programu „Općina prijatelj djece“ i reći zbog čega je ona važna, naš Centar kulture Kostrena htio je ispitati koliko im je kao ustanova prepoznatljiv i kojim kanalima komunikacije im se najbolje približiti, a što će biti posebno važno za novi projekt čiji smo nositelji. Riječ je o EU projektu Stori po svoju kojim se djeci i mladima želi približiti STEAM područje, makers kultura te pojmovi poput poduzetništva i održivosti koji će uključivati različite radionice i zanimljive programe sve do veljače 2023. godine.

(kv)