KOSTRENA – Povećana pristupačnost zgrade Narodne čitaonice

14. ožujka 2023. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

KOSTRENA – Postavljanjem podiznih platformi na prilazu zgradi kao i glavnom ulazu u zgradu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, ovo središte društvenog i kulturnog života Kostrene postalo je dostupnije osobama s invaliditetom i teškoćama u kretanju.

Projektom vrijednim 39.250 EUR nabavljene su dvije podizne platforme i izvedeni svi potrebni radovi za njihovo postavljanje kako bi se savladale dvije ključne denivelacije. Denivelacija između prometnice i pristupnog platoa ispred zgrade riješena je uvođenjem vertikalno podizne platforme, a rušenjem dijela ogradnog zida dobiven je i prostor za siguran pristup platformi.

Postavljanjem stubišne platforme na unutarnjem stubištu zgrade premoštena je denivelacija od glavnog ulaza u zgradu do predvorja na katu. Radove je izvodilo društvo ADRIALIFT d.o.o. iz Rijeke, a projekt potpisuje AKA TIM d.o.o. iz Rijeke.

Nastavak prilagodbe prodrazumijevat će i obnovu predvorja, postavljanje rampe na ulazu iz predvorja u parter dvorane kao i rekonstrukciju sanitarnog čvora i prilagodbu osobama s poteškoćama u kretanju. Povećanje pristupačnosti zgrade Narodne čitaonice od izuzetnog je značaja. Pored čitavog niza manifestacija koje se u njoj održavaju, u zgradi se nalazi i kostrenska knjižnica, a zahvaljujući novoj kino opremi dodatno je dobila na multifunkcionalnosti i značaju.