KOSTRENA – od novca za poticaje najviše ide za LED rasvjetu

14. svibnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

javna rasvjetaKOSTRENA – Općina Kostrena dobila je od Europske banke za obnovu i razvoj bespovratna sredstva za financiranje projekta energetske učinkovitosti kojeg kroz javno-privatno partnerstvo provodi s trgovačkim društvom IMC d.o.o. Dobivena poticajna sredstva u iznosu od 19 tisuća eura, odnosno 142 tisuće kuna, iskoristit će se za zamjenu postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijom LED rasvjetom.

Iznos od 100 tisuća kuna dobiven je i za projekt gradnje i stručnog nadzora na parkiralištu kod groblja Sveta Lucija koji je Općina Kostrena prijavila za sufinanciranje iz Programa ravnomjernog razvitka Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije. Radovi na ovoj investiciji vrijednoj 2 milijuna kuna (bez PDV-a), započeli su početkom godine, a završetak gradnje očekuje se koncem lipnja. Kostrena će dobiti pedesetak novih parkirnih mjesta za potrebe groblja i njegovo daljnje proširenje, kao i za potrebe obližnje Narodne čitaonice, središta kulturnog života Kostrene.

Tijekom travnja dobivena je i odluka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o prihvatljivosti ulaganja u Izmjene i dopune Programa ukupnog razvoja za što je Kostreni dodijeljen maksimalni broj bodova i najviši iznos potpore u iznosu od 37.500 kuna. Radi se o prijavi na mjeru 7.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti« – provedba operacije 7.1.1. »Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave «. (kv)