KOSTRENA – Obilježavanje Lucine uz edukativni film “Otvori oči”

11. prosinca 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Ovogodišnju Lucinu Kostrena će obilježiti sudjelovanjem u zanimljivom projektu udruge “I djeci s ljubavlju”

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i 1995. pokrenula globalnu inicijativu s naglaskom na rano otkrivanje i prevenciju gubitka vida, pozivajući sve zemlje svijeta da do 2020. godine na lokalnoj razini doprinose zajedničkoj inicijativi.

Udruga “I djeci s ljubavlju”, iz Rijeke u prosincu 2017. godine pokrenula je nacionalni projekt “Želimo vježbati vid”,  s ciljem otvaranja i opremanja kabineta u Rijeci za rehabilitaciju djece s poteškoćama vida s područja Primorsko-goranske županije. Djeca  s problemima vida primorana su na duge liste čekanja i putovanja u Zagreb, s obzirom da takva rehabilitacijska jedinica ne postoji u našoj županiji.

Kako bi senzibilizirala javnost o problemima djece s poteškoćama vida, Udruga nastavlja s aktivnostima i u 2020. godini. Upravo uoči blagdana sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih, počinje promocija edukativnog crtanog filma “Otvori oči“, koji je dostupan na YouTube kanalu udruge “I djeci s ljubavlju”, čiju je izradu kao pokrovitelj projekta poduprla i Općina Kostrena.

Podršku projektu pružili su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i  Primorsko-goranska županija. U 2020. godini projekt sufinanciraju Grad Crikvenica i Općina Kostrena.

Film je dio online radionice namijenjene djeci predškolske i školske dobi, odgajateljima i učiteljima. Zahvaljujući ovom zabavnom alatu djeca će upoznati niz medicinsko-znanstvenih pojmova i razviti svijest o važnosti vida.

Sve informacije o prijavi za sudjelovanje u online radionici i ovom hvale vrijednom projektu, škole i vrtići mogu dobiti na mrežnoj stranici projekta https://www.djecisljubavlju.hr/otvori-oci . Na stranici se nalazi i upitnik za obitelj koji evaluiraju psiholozi.

Od proljeća 2021. godine u distribuciji će biti i bočice vode, čime se promovira važnost vode za piće, kao i vida, a na bočicama će biti likovi iz edukativnog crtanog filma “Otvori oči”.