KOSTRENA – MIKULA 2019.

2. prosinca 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

sveti nikola božićKOSTRENA – Pred nama je još jedna Mikulna, tradicijska manifestacija koja se već petu godinu zaredom održava u sklopu proslave Dana Općine Kostrena.

Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Općine Kostrena u suradnji s Općinom Kostrena i Komunalnim društvom Kostrena.

Mikulna će se održati u subotu, 7. prosinca 2019. na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena, a program će voditi poznati voditeljski dvojac Iva Črnjar Ivančan i Borna Šmer uz koje neće nedostajati smijeha i zabave.

Bogat program manifestacije počinje u 14 sati, a posjetiteljima će se uz organizatore obratiti i predsjednik udruge Bratovština sv. Nikole iz Kostrene koja je ove godine proslavila 150 godina postojanja te predstavnici pobratimljene općine Selnica ob Dravi iz Slovenije koji će izvesti i kraći program. U nastavku slijede nastupi Dječjeg vrtića Zlatna ribica i učenika Osnovne škole Kostrena, zatim bogat dječji program koji uključuje predstavu za djecu, radionice, druženje sa sv. Nikolom i ples s blagdanskim maskotama. 

Posjetitelji će moći pratiti kuharski dvoboj braće Kristijana i Igora Kozmića iz udruge Primorski pijat i degustirati Primorski brudet. Čiji brodet će biti bolji i tko će osvojiti titulu Najkuhara Mikulne 2019. odlučiti će posjetitelji svojim aplauzom. Uz njih, kuhar Nikola Jovanović pripremit će prigodni Rižoto svetog Nikole tako da na Mikulni nitko neće ostati gladan! 

U predvorju Sportske dvorane održat će se zabavno druženje uz društvene igre u organizaciji Savjeta mladih Općine Kostrena kao i  izložba podvodnih fotografija koju će postaviti članovi Kluba podvodnih djelatnosti INA Kostrena. 

Kroz cijeli program predstavljat će se izlagači, umjetnici i udruge iz Kostrene, a vrhunac programa je uprizorenje starog kostrenskog običaja – sajanja, kojeg će nam na jedinstven način prikazati Bratovština sv. Nikole i plesna udruga RI DANCE. 

„Sajanje” se vršilo na način da su mornari, koji trenutno nisu bili na moru uoči dana sv. Nikole išli od kuće do kuće i prikupljali novac, hranu, odjeću te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije. S ciljem očuvanja običaja sajanja, na brojnim štandovima će se sakupljati donacije za knjižnični fond Osnovne škole Kostrena. Na taj način na ovogodišnjoj Mikulni svi zajedno imamo priliku oživjeti djelić povijesti, sudjelovati u lijepoj i korisnoj gesti, a ne manje važno, zajednički postajemo dio jedne nove tradicije – Mikulne.

Nakon prikaza sajanja slijedi paljenje blagdanske rasvjete i spektakularan vatromet. 

U 20 sati, u Sportskoj dvorani Kostrena održat će se koncert istinske glazbene dive hrvatske glazbene scene-Vanne i njezine gošće Mie Negovetić koja će to zasigurno postati, u organizaciji Udruge Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena. Nakon koncerta, druženje na trgu nastavlja se na MIKULNA AFTER PARTYU uz grupu Fortunal i odličnu ugostiteljsku ponudu. 

Ako vas dovoljno ne ugrije glazbeni program, u tome će pomoći nezaobilazno kuhano vino i fine blagdanske slane i slatke delicije. Uživajte u predblagdanskom raspoloženju i programu Mikulne!

Uz Općinu Kostrena koja sufinancira manifestaciju i mnoge druge programe tijekom godine, želimo se zahvaliti svim udrugama, klubovima i institucijama na sudjelovanju i pomoći u organizaciji. Posebna zahvala ide  i sponzorima Mikulne – INA-i, Dezinsekciji i Croatia osiguranju kao i svim donatorima koji su prepoznali važnost ove manifestacije.

(kv)