KOSTRENA – Dodijeljene stipendije učenicima i studentima

20. studenoga 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

stipendijeKOSTRENA – U općinskoj vijećnici održano je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika i studenata u školskoj, odnosno akademskoj godini 2019./2020.  Dobitnicima stipendija ugovore je uručila zamjenica načelnika Đurđica Matešić-Bilobrk uz prigodnu čestitku: „Raduje činjenica da u Kostreni svake godine imamo velik broj darovitih mladih ljudi koji zaslužuju priznanje za uloženi trud i stipendiju kao poticaj daljnjem obrazovanju. Čestitam svim stipendistima, uz želje da i nova školska i akademska godina bude još uspješnija“.

Za školsku, odnosno akademsku godinu 2019./2020. Općina Kostrena dodijelila je 59 stipendija za što je u proračunu osigurano 477 tisuća kuna. Prema kriteriju izvrsnosti pravo na stipendiju ostvarilo je 22  učenika i 31 student. U skladu s kriterijima uvedenim prošle godine, dodijeljene su i 3 stipendije za učenike slabijeg imovinskog stanja te 3 studentske stipendije u kategoriji deficitarnih zanimanja. Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i isplaćuju se za devet kalendarskih mjeseci. Studentske stipendije dodijeljene prema kriteriju izvrsnosti iznose 700 kuna mjesečno i isplaćuju se za deset kalendarskih mjeseci. Nešto izdašnijim iznosom stipendiraju se studenti u kategoriji deficitarnih zanimanja. Stipendiju u iznosu od 1.200 kuna primaju studenti koji studij pohađaju na području Primorsko-goranske županije te 2.500 kuna studenti koji studiraju izvan PGŽ.

Programom javnih potreba u obrazovanju i znanosti u koje spadaju i stipendije, Općina želi mladima stvoriti  što bolje uvjete za stjecanje kvalitetnog obrazovanja i razvoj njihovih potencijala. Uz program stipendiranja, Općina Kostrena sufinancira i troškove prijevoza učenika koji redovito pohađaju srednju školu te im uoči početka školske godine bonom od 600 kuna pomaže u nabavci udžbenika i drugih potrepština. (kv)