KORZO – Najavljena izložba “Srebrenica – 25 godina od genocida“ i mimohod povodom 25. obljetnice genocida u Srebrenici

7. srpnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U petak, 10. srpnja u 19.30 sati s Mosta branitelja krenut će mimohod sjećanja „Srebrenica svijetom hodi-25 godina“, u spomen na genocid u Srebrenici. Tim povodom na postamentima na Korzu je postavljena izložba “Srebrenica – 25 godina od genocida“.

Konferenciji za novinare povodom najave izložbe i mimohoda u znak sjećanja „Srebrenica svijetom hodi-25 godina“ prisustvovali su Mensur Ferhatović, predsjednik riječkog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović.

Predsjednik riječkog VBNM-a Ferhatović zahvalio se Gradu Rijeci naglasivši kako je Rijeka ponovno dokazala da je luka različitosti, slobode i prijestolnica kulture, grad koji ne osuđuje, već pomaže. Zaključio je kako organizacija ovakvog događaja ne bi bila moguća negdje drugdje gdje vladaju drugačiji svjetonazori i ideologije. „Ova izložba slika autentična je kolekcija autora Ahmeta Bajrića Blicka, koja već tradicionalno 30 godina svjedoči svaki trenutak tog zastrašujućeg događaja. Nama je dužnost da mlađe generacije učimo o nečemu što se dogodilo u srcu Europe„ kazao je Ferhatović.

U ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović rekao je kako se često čuje da ratove treba pustiti u prošlosti, no ako tako napravimo  i ne govorimo o činjenicama koje su dogodile u ratovima, postoji velika opasnost da se povijest ponovi. Važnost ove manifestacije jest u promicanju želje da se genocid više nikada i nigdje ne ponovi. „Ponosni smo time što kontinuirano podržavamo organizaciju mimohoda, kao  i niz drugih aktivnosti VBNM-a“, kazao je Filipović.

Od 6. do 13. srpnja na postamentima na Korzu će biti postavljena izložba fotografija “Srebrenica – 25 godina od genocida“ u znak sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada je, nad zasad dokumentirane osam tisuća tristo sedamdeset dvije bošnjačke žrtve, počinjen jedini genocid na europskom kontinentu nakon završetak Drugog svjetskog rata. Organizatori izložbe su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGŽ, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva, Bošnjačka nacionalna zajednica za PGŽ i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.

Kako bi se mimohod održao uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, pratit će se preporuke Stožera Civilne zaštite, a broj učesnika bit će znatno smanjen.