KORONA NAS NIŠTA NIJE NAUČILA – BOLJE BITI PRAZAN NEGO SPUSTITI CIJENU

18. svibnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
Prazan Dubrovnik, ali cijene ostaju iste,

Prazan Dubrovnik, ali cijene ostaju iste,

HRVATSKA – Čini se da nas korona-kriza nije naučila mnogo. Očito je i dalje važnije: bolje držati cijenu i biti prazan, nego spustiti i dobiti kojeg posjetitelja više. “Logika” koja nema mnogo smisla, izuzev u Hrvatskoj.

Naime, u Dubrovniku se trenutno nalazi oko 200 gostiju, od kojih je većina “zaglavljeni” prije korone. Dio njih se polako vraća kućama, a novih gostiju ustvari nema. Trenutno je booking u Hrvatskoj manji za 82%, a iznimka nije ni Dubrovnik. Ipak, neovisno o tome, u Dubrovniku su sve cijene i dalje iste. Ne samo u kafićima, već i za razgledati znamenitosti. Tako je recimo šetnja po zidinama, kao i posjet Lokrumu, i dalje 200 kuna – neovisno što posjetitelja nema, a ono malo što dolazi su uglavnom Hrvati koji nažalost imaju puno tanji džep on uobičajenih inozemnih gostiju.

Sada sigurno mislite kako je ponašanje Dubrovčana nelogično, ali nažalost ništa bolje nije ni na Kvarneru. Veli broj malih iznajmljivača nije mijenjao svoje cijene kao ni hoteli. Istina, postoje iznimke (nekoliko apartmana je krnulo s ponudom “plati 6 dana dobiješ 1 besplatan”) , ali u prosjeku je svega 15% turističkih subjekata s Kvarnera dosad revidiralo svoje cijene i to u prosjeku sa 7% sniženja.

Ugostiteljski objekti, oni koji su najviše “plakali” kako će nestati ukoliko ne otvore, još su učinili manji pomak – točnije nikakav. Naime, kako bi privukli posjetitelje na svoje terase, od svih ugostiteljskih objekata koji su radili i koje smo obišli (ukupno njih 15 na području Rijeke, Crikvenice i Opatije) nismo pronašli niti jedan jedini koji je snizio cijene.

(kv)