KOMENTAR – TREBA PODUZETNIKE PRISILJAVATI NA ZAPOŠLJAVANJE LJUDI S INVALIDITETOM?

16. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska
Opis fotografije nije dostupan.KOMENTAR –  Ovo je škakljiva tema, ali i takvih se treba dotaknuti. U Hrvatskoj postoji zakon kojim poslodavci koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom plaćaju penale. U ovom primjeru jedan poslodavac je dobio kaznu plaćanja penala od gotovo 40.000 kn godišnje zbog neispunjavanja dotične kvote.
Svatko suosjeća s osobama s invaliditetom i svakako treba pomoći tim osobama, ali je li ispravno država da to čini preko leđa poslodavaca? Naime, zbog opisa svojih poslova mnogi poslodavci ne mogu zapošljavati osobe s invaliditetom jer naprosto ne mogu svi adekvatno obavljati određene poslove kojima se može baviti određena firma.
Bilo je slučajeva da tako neke firme izmišljaju radna mjesta koja nemaju nikakvu poslovnu produktivnost samo kako bi zadovoljili formu, a najveći broj njih se ipak odluči plaćati penale jer nemaju drugog izbora. Na taj način cijeli zakon, koji bi po logici stvari trebao imati za cilj pomoć osobama s invaliditetom, završava s time da te osobe i dalje nisu zaposlene, poslodavci plaćaju penale, a jedini tko profitira je država koja ubire porez koji se uglavnom troši na hranjenje glomaznog birokratskog aparata.
“Svatko suosjeća s osobama s invaliditetom, ali ovo nije način. Ako žele stvarno pomoći tim ljudima država bi trebala osigurati poduzetničku klimu u kojoj bi se osobe s invaliditetom mogle lako samozapošljavati u poslovima koje mogu i koje žele raditi, a da sve to ima smisla na tržištu. Tako bi stvarali nova radna mjesta, uključivali te ljude u zajednicu i sve bi imalo nekakvog smisla u poslovnoj logici. Ukoliko treba pomagati osobama s invaliditetom i to smo spremni. Ali ne ovako, ovo nema nikakvog smisla”, naveo je poduzetnik Luka Šimić.
(I.R.)