KOMENTAR – PRIPREMAJU NAS ZA UVOĐENJE EURA

20. rujna 2021. | Kategorija: Hrvatska
KOMENTAR – Jeste primijetili da su mediji počeli pisati o visokoj godišnjoj stopi inflacije, koja je u Hrvatskoj u kolovozu iznosila 3,1%, najviše u zadnjih 8 godina?
Svatko tko zna nešto o ekonomiji primjećuje da je to vrlo neobična pojava u vrijeme visoke potrošnje, kao što je to slučaj s Hrvatskom u ljetnim mjesecima koji su – po Turističkim zajednicama rekordni. Stoga, mora biti nešto drugo u pitanju.
Stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je nešto ispod 3%, a EU prosjek 3,2%. To znači da je Hrvatska sa svojom kunom u istoj poziciji kao da ima euro, što znači da, što se barem ove inflacije tiče, kunom postoje samostalni mehanizmi kojima se ona može regulirati dok to s eurom nije moguće.
Neovisno o tome članci u medijima se pišu na način kao da inflacije ne bi bilo ukoliko bi imali euro, što nije točno. I tako smo dobili školski primjer pokušaja mijenjanja javnog mijenja u korist eura. Sve je to samo priprema terena i kampanja za uvođenje eura. Kao što je to bilo ono “bacanje kosti” narodu, koji se zatim posvađao između sebe je li Tesla dobar za “hrvatsku euro kovanicu”.
Zašto uopće imamo inflaciju? Ona za običnog čovjeka znači rast cijena, jer isti novac danas vrijedi manje nego jučer – dok istovremeno proizvodi koštaju isto. Pomiješano s manjom potrošnjom (koja se odigrala u vrijeme lockdowna), sve je to jedan čudan koktel europskog ekonomskog inženjeringa koji naivno počiva na potrošnji i sve manje na proizvodnji. Netko bi rekao da se netko dobro šali s Europom, a ovo što rade u Hrvatskoj nije ni šala već tragikomedija.
I.R.
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i novac
Sviđa mi se
Komentar
Podijeli
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone