KOMENTAR: HDZ-ova FIGA DEMOKRACIJI

4. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska

Figa grad općina županija politikaSENJ / LIKA – Visoki časni sud HDZ-a donio je odluku o isključenju iz HDZ-a Darka Milinovića. Milinović je bio člana Predsjedništva HDZ-a, visoko pozicioniran član vlada HDZ-a i aktualni kandidat za predsjednika Ličko-senjske županijske organizacije HDZ-a.

Gotovo na Monty Pythonovski način rekao je Davor Miličević, čovjek sličnog imena kao lički pobunjenik: “Visoki časni sud HDZ-a donio je jednoglasnu odluku…” Sve ostalo je pa gotovo nevažno.

Nije rečeno da je sud HDZ-a sudovao oko sat i pol, da nisu svi članovi odmah bili za isključenje Milinovića, ali onda su pod “sugestijom” prihvatili mišljenje i odluka je donesena – jednoglasno. Mnogima sam termin “visoki časni sud HDZ-a” s pravom zvuči bizarno, jer ako HDZ ima koji grijeh to je onda divlje privatizacije i teško se tu stranku može povezati s visinama i čašću, k tome još visokom čašću sudbenom.

Ne govorimo o ideologiji i SDP-ovom strašenju naroda “nacionalističkim HDZ-om” putem medija (napose onih koje ova partija na Kvarneru kontrolira). Danas više nitko s većim IQ-om od 20 ne vjeruje u taj SDP-ov spin. SDP nije ništa bolji od HDZ-a, čak se često pokazao istim ili gorim. Svatko s imalo pameti zna da SDP i HDZ na međusobnom strašenju grade svoje biračko tijelo.  Ono što je također slično ovim strankama je drastično pomanjkanje osnovnih normi demokracije.

O SDP-ovim nakaradnim nedemokratskim odlukama nećemo govoriti. Još od vremena smrti Ivice Račana SDP slobodnim padom ponire u jamu unutarnje nedemokracije. Zoran Milanović je to doveo do vrhunca, a Davor Bernardić hrabro nastavio u bezdan. Vratimo se HDZ-u.

Kao najveći grijeh Darku Milinoviću se uzima dolazak s autobusima pred središnjicu HDZ-a i taj visoki časni sud svojim neograničenim moralom nije to mogao prožvakati. Naravno, mogli su prožvakati skandalozne izjave i ponašanje Milana Kujundžića koje je neusporedivo više naštetilo HDZ-u nego Darko Milinović, mogli su žvakati polu-revolucionarno ponašanje dijela svojih saborsnih zastupnika pravdajući sami sebi kako se takvo ponašanje očekuje od vojnika u mirovini itd. Ako uopće postoji nekakva demokracija u HDZ-u onda se ona nalazi negdje daleko, dolazi i odlazi po potrebi. A kada su i igri ozbiljne stvari, onda unutarnja demokracija u HDZ-u dobije – figu.

Gdje je tu problem? HDZ neka funkcionira kako želi. Ali problem nastaje ako imamo stranku koja nema osnovnu unutarnju demokraciju, a pretendira demokratski voditi državu. Kako to može? Odgovor je NIKAKO! Tada nedemokratski načini odlučivanja i šerifovsko ponašanje postaju normala.

(B.B.)